Αναμένεται σύντομα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ

Αναμένεται σύντομα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας μετά τον άλλον, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες δηλώνουν ότι πλησιάζει ο καιρός για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ενδεχομένως ακόμη και στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Οι επενδυτές σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους, δεδομένου ότι μέχρι πριν από δύο εβδομάδες πιθανότεροι μήνες θεωρούνταν ο Μάιος ή ο Ιούνιος.

Η απόδοση των αμερικανικών διετών ομολόγων ανήλθε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών, σημάδι πως αυξάνονται οι προσδοκίες (ή τα στοιχήματα) για άνοδο των επιτοκίων δανεισμού στη συνεδρίαση της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), στις 14-15 Μαρτίου. Δύο κεντρικοί τραπεζίτες που ασκούν μεγάλη επιρροή άφησαν να εννοηθεί τις προηγούμενες ημέρες ότι «κλίνουν» προς την αύξηση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Ντάντλεϊ δήλωσε την Τρίτη στο CNN ότι το επιχείρημα για αύξηση των επιτοκίων έχει γίνει «πολύ πιο πειστικό» τους τελευταίους μήνες. Κατά τον κ. Ντάντλεϊ είναι πλέον πιθανότερο η οικονομία να κινηθεί καλύτερα από τις προβλέψεις της Fed. Επιπλέον, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο στο 1,9%, ενώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ο στόχος της Fed για τον πληθωρισμό είναι 2%. Νωρίτερα, ο κ. Τζον Ουίλιαμς, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, είχε πει πως το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα «εξεταστεί σοβαρά» στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η πιθανότητα για άνοδο τον Μάρτιο (με βάση την τιμολόγηση των προθεσμιακών συμβολαίων) αυξήθηκε προσωρινά πάνω από το 70%, μετά τις δηλώσεις Ντάντλεϊ και Ουίλιαμς, ενώ ήταν προηγουμένως στο 50% και μόλις στο 34% πριν από μία εβδομάδα. Το τελευταίο εμπόδιο στην αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα ήταν μια απογοητευτική αναφορά για την απασχόληση στις 10 Μαρτίου. «Θα εκμεταλλευτούν την πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαστεί. Αν τα στοιχεία παραμείνουν καλά, τότε ο Μάρτιος θα αποτελέσει ευκαιρία για να αυξήσουν τα επιτόκια», σχολίασε στο Bloomberg ο κ. Λου Κράνταλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Wrightson ICAP. Σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Ιανουάριο, αρκετά μέλη της επιτροπής που αποφασίζει για τα επιτόκια δανεισμού (FOMC) είχαν ταχθεί υπέρ της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού «σχετικά γρήγορα», εφόσον η αμερικανική οικονομία εξακολουθήσει να βελτιώνεται όπως έχει προβλέψει η Fed. Η ανεργία στις ΗΠΑ έχει μειωθεί στο 4,75%, επίπεδο που θεωρείται το χαμηλότερο βιώσιμο (χωρίς δηλαδή να προκληθεί μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού που, τελικά, θα εξανέμιζε τα οφέλη). Η αισιοδοξία που ενέπνευσε στις αγορές η εκλογή του κ. Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η βελτίωση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οι υποσχέσεις του Αμερικανού προέδρου για μεγάλη μείωση της εταιρικής φορολογίας και για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική έδωσαν την τελική ώθηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή