Μία ακόμη σελίδα στο «σίριαλ» της Εσφιγμένου

Μία ακόμη σελίδα στο «σίριαλ» της Εσφιγμένου

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι η ποινή είναι βαριά –είκοσι χρόνια κάθειρξη δίχως αναστολή– και άμεσα εκτελεστέα, ο ηγούμενος Μεθόδιος δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να παραδοθεί στις Αρχές.

«Μόνο νεκρό θα με βγάλουν από το μοναστήρι», δηλώνει ο ζηλωτής Αγιορείτης μοναχός της μονής Εσφιγμένου, προσθέτοντας πως προσεύχεται… εν αναμονή των αστυνομικών που θα επιχειρήσουν να τον συλλάβουν. Ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης όπου ήταν κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στα πρωτοφανή επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο κονάκι της μονής στις Καρυές, τον Ιούλιο του 2013, και στα οποία παλαιοημερολογίτες μοναχοί εκσφενδόνισαν βόμβες μολότοφ (!) εναντίον συνεργείου που θέλησε να υλοποιήσει δικαστική απόφαση έξωσής τους από το κτίριο.

Οπως επίσης δεν κάθισε στο εδώλιο και ο φυσικός αυτουργός, μοναχός Αντύπας, στον οποίο επίσης το δικαστήριο επέβαλε εικοσαετή κάθειρξη δίχως αναστολή.

Προτίμησαν να παραμείνουν, για κάθε ενδεχόμενο, στο μοναστήρι υπό τη φρούρηση δεκάδων –περί τους εξήντα λένε οι πληροφορίες– κοσμικών παλαιοημερολογιτών, που είχαν σπεύσει πριν από τη δίκη στη μονή και παραμένουν αποφασισμένοι να τους προστατεύσουν από τους «νέους Διοκλητιανούς που διώκουν τους μάρτυρες της Ορθοδοξίας».

Αν και έχουν περάσει μέρες από την απόφαση του δικαστηρίου, ούτε ο Μεθόδιος ούτε ο Αντύπας προσήλθαν στις Αρχές, ούτε όμως και η αστυνομία επενέβη στο μοναστήρι, όπου δηλώνουν ότι παραμένουν, για να τους συλλάβει. Οι 110 έγκλειστοι φανατικοί μοναχοί της Εσφιγμένου, συνεπικουρούμενοι από δεκάδες κοσμικούς ομοϊδεάτες τους που πέρασαν, άγνωστο πώς, στον Αθω εν όψει της δίκης, εμφανίζονται αποφασισμένοι να εμποδίσουν δυναμικά κάθε επιχείρηση σύλληψης από την αστυνομία του ηγούμενου και του «αδελφού» Αντύπα και όπως μεταδίδεται από κύκλους τους έχουν οργανώσει ήδη την άμυνά τους στον Αθω, για μια τέτοια εξέλιξη.

Και εκτός Αγίου Ορους

Ταυτόχρονα, έχει σημάνει συναγερμός και στους εκτός Αγίου Ορους ανά τον πλανήτη παλαιοημερολογίτες, τα σωματεία των οποίων δραστηριοποιούνται έντονα, ενημερώνοντας διεθνή ΜΜΕ, ισχυρούς παράγοντες της πολιτικής και της Εκκλησίας για τον «διωγμό του τελευταίου προπυργίου της Ορθοδοξίας», ενώ πρόσφατα διοργάνωσαν στην Ουρανούπολη μαχητική συγκέντρωση με συνθήματα υπέρ του Μεθόδιου.

Το πανό που υπάρχει αναρτημένο στην πύλη της μονής γράφει «Ορθοδοξία ή Θάνατος» και οι Εσφιγμενίτες δεν διστάζουν να δηλώνουν ότι θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το ανόθευτο της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης από τους «παπικούς», εννοώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους…

Μια ενδεχόμενη επιχείρηση εκκένωσης της Εσφιγμένου από τους ζηλωτές βάσει των αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους να χαρακτηρίσουν την εκεί αδελφότητα σχισματική και την παραμονή της στον Αθω παράνομη, είχε σχεδιαστεί και παλαιότερα αλλά δεν υλοποιήθηκε την τελευταία στιγμή.

Σήμερα, μια νέα σελίδα προστίθεται στο σίριαλ της Εσφιγμένου, με θρησκευτικές, εθνικές αλλά και γεωπολιτικές προεκτάσεις, το οποίο εξελίσσεται από το 1972 όταν οι ζηλωτές μοναχοί της έπαυσαν να αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως τον πνευματικό ηγέτη του Αγίου Ορους, αντιδρώντας στην πολιτική της προσέγγισης με το Βατικανό.

Κατόπιν αυτού εκδιώχθηκαν από τα όργανα διοίκησης της μοναστικής κοινωνίας αλλά αρνούνται να εγκαταλείψουν τη μονή που έκτοτε έχει τεθεί σε απομόνωση, με τους Εσφιγμενίτες να μιλούν ότι μεθοδεύεται η ψυχική και σωματική τους εξόντωση, καθώς οι Αρχές εμποδίζουν την είσοδο ακόμα και τροφίμων και φαρμάκων στο μοναστήρι.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αξιώνει την άμεση απομάκρυνσή τους από τη μονή, πιέζοντας την πολιτεία να το πράξει, το ίδιο και η Ιερά Κοινότητα, αν και σε πιο χαμηλούς τόνους. Οι φανατικοί ζηλωτές όμως αρνούνται, έχοντας στο πλευρό τους, τους ανά την υφήλιο παλαιοημερολογίτες και την εκκλησία της Ρωσίας που μέσω της Εσφιγμένου βάζει ένα επιπλέον «καρφί» στα πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ οι μέχρι τώρα μεσολαβητικές προσπάθειες για εξεύρεση λύσης απέτυχαν.

Σε ένα τελευταίο εγχείρημα συμβιβασμού, εξαρχία που κατέφθασε για τον σκοπό αυτό από το Φανάρι, συναντήθηκε σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της «Κ» πέρυσι στο Βατοπέδι, με τη μεσολάβηση της ηγεσίας της μονής αλλά και κυβερνητικών παραγόντων, με αντιπροσωπεία των Εσφιγμενιτών υπό τον Μεθόδιο, αλλά η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή