Με κύμα βίας απειλούν οι Ρώσοι

Με κύμα βίας απειλούν οι Ρώσοι

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννέα μήνες μετά τα σοβαρότατα επεισόδια μεταξύ Ρώσων και Βρετανών (Αγγλων και Ουαλλών) οπαδών στη Μασσαλία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2016, Ρώσοι χούλιγκαν απειλούν τους Αγγλους… συναδέλφους τους με νέες επιθέσεις τον Ιούνιο του 2018 και τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία με σφοδρό κύμα βίας, το οποίο η FIFA δεν φαίνεται να παίρνει και πολύ στα σοβαρά.

Σαν να μην έφταναν τα ζητήματα που έχουν οδηγήσει ακόμη και σε εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της διοργάνωσης, σχετικά με το συστηματικό ντοπάρισμα Ρώσων αθλητών σε 30 αθλήματα –μεταξύ των οποίων και το ποδόσφαιρο– με κρατική συγκάλυψη (βάσει των εκθέσεων Μακλάρεν), και τα σοβαρά φαινόμενα ρατσισμού κυρίως κατά μαύρων ποδοσφαιριστών στα ρωσικά γήπεδα, έρχεται τώρα να προστεθεί και η απειλή για ραντεβού θανάτου της (ρωσικής) αρκούδας.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια πριν από μερικές ημέρες, όταν ντοκιμαντέρ του BBC στη Βρετανία παρουσίασε τις απειλές για πολύ… επώδυνη φιλοξενία όσων Αγγλων «τολμήσουν να έρθουν στη Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο» σε 15 μήνες, όπως τις εκτόξευσαν τα μέλη των «Orel Butchers». Πρόκειται για σύνδεσμο οπαδών («χούλιγκαν παλαιάς κοπής» κατά δήλωσή τους) του ρωσικού συλλόγου Φούτμπολ Κλουμπ Οριόλ. Ο τελευταίος ανήκει σε όμιλο της τρίτης κατηγορίας (έχοντας περάσει προ δωδεκαετίας και από την κορυφαία κατηγορία), αλλά εδώ και τρεις μήνες εγκατέλειψε το πρωτάθλημα λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οπότε πώς θα περνούσαν τον χειμώνα τους οι θερμόαιμοι στο Οριόλ; Ετσι, ετοιμάζονται για καβγάδες με τους επισκέπτες από το Λονδίνο, το Λίβερπουλ, το Νιουκάστλ κ.λπ., προς τέρψιν και της αδηφάγου τηλεοπτικής κάμερας.

Εμφανίστηκαν λοιπόν στο ντοκιμαντέρ του BBC με μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο να ισχυρίζονται ότι αποτελούν τις «ειδικές δυνάμεις» που θα «αναλάβουν» τους Αγγλους στη διάρκεια του Μουντιάλ και απείλησαν με πολύ ξύλο: «Ολοι ανυπομονούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Για κάποιους θα είναι φεστιβάλ ποδοσφαίρου και για άλλους φεστιβάλ βίας! Οι αντίπαλοί μας είναι οι Αγγλοι, οι δημιουργοί του χουλιγκανισμού. Θα τους περιμένουμε. Καλό θα είναι να έρθουν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, για να μην τους πειράξουμε. Αν όμως έρθουν μόνοι τους, θα τους κλωτσήσουμε στον…» είπε ένας εξ αυτών, διευκρινίζοντας και τον… προορισμό της κλωτσιάς. Το ντοκιμαντέρ έδειχνε μάλιστα τους χούλιγκαν από το Οριόλ να περνούν τη μέρα τους στο γυμναστήριο κάνοντας ασκήσεις για να είναι όσο γίνεται πιο… ρωμαλέοι το 2018.

Δεν είναι βεβαίως οι μόνοι. Στη Μασσαλία τον περασμένο Ιούνιο, τόσο στο λιμάνι της γαλλικής πόλης όσο και στο γήπεδο «Βελοντρόμ» όπου συναντήθηκαν Αγγλία και Ρωσία, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρότατες, πρωτοστατούντων κατά κανόνα ομάδων Ρώσων χούλιγκαν που κατά δική τους δήλωση επίσης είχαν μεταβεί στη Γαλλία μόνο και μόνο για να δείξουν την… παλικαριά τους, ως μέλη συνδέσμου της εθνικής Ρωσίας που στρατολογεί χούλιγκαν από διάφορους συνδέσμους οπαδών συλλόγων της χώρας. Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο.

Ποιος λησμονεί άλλωστε τη σαρκαστική δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που διερωτήθηκε τον Ιούνιο «πώς 200 Ρώσοι μπόρεσαν να δείρουν χιλιάδες Βρετανούς;». Η FIFA, πάντως, δεν δείχνει να ανησυχεί ιδιαιτέρως γι’ αυτά. «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις ρωσικές αρχές, που λαμβάνουν το ζήτημα αυτό πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος Τζάνι Ινφαντίνο.

Η ελπίδα που φαίνεται να τρέφει η διεθνής ομοσπονδία βασίζεται (όχι άδικα) στο ότι το Κρεμλίνο δεν θα θέλει να αμαυρωθεί η διοργάνωση που αποτελεί τεράστια ευκαιρία διαφήμισης της Ρωσίας, με τον ίδιο τρόπο που προβλήθηκε η χώρα κατά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι το 2014.

Οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου «έχουν ήδη έλθει σε επαφή με την UEFA και τους Γάλλους διοργανωτές [του Euro 2016] ώστε να πάρουν τα μαθήματα από τη Γαλλία», πρόσθεσε ο Ελβετός παράγοντας, για να συμπληρώσει ότι «η ρωσική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ταυτοτήτων που θα μας βοηθήσει σε περίπτωση δημιουργίας επεισοδίων. Θα πρέπει όμως και να είμαστε προσεκτικοί μήπως διαδίδουμε φήμες περί των χούλιγκαν».

Καλό θα είναι πάντως να μην κληρωθούν τον Δεκέμβριο στον ίδιο όμιλο Ρωσία και Αγγλία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή