Τέλος στη γαλάζια εσωστρέφεια και γρήγορα

Τέλος στη γαλάζια εσωστρέφεια και γρήγορα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία περίοδο που, βάσει όλων των δημοσκοπήσεων, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα ευρύ προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο που χρειάζονται στην Πειραιώς είναι ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας. Σαν αυτόν που, εκ των πραγμάτων, άνοιξε μετά την, ουσιαστικώς, δημόσια παρέμβαση του πρώην Προέδρου του κόμματος κ. Ευ. Μεϊμαράκη και συνεχίστηκε με τις δηλώσεις, που αποσύρθηκαν, της βουλευτού Β' Αθήνας κ. Κατερίνας Παπακώστα, η οποία και ζήτησε αναπροσαρμογή της στρατηγικής του κόμματος επισείοντας τον κίνδυνο να καταστεί η αξιωματική αντιπολίτευση γραφική ζητώντας επίμονα εκλογές.

Σε αυτόν τον καμβά, σημερινή συνέντευξη του κ. Γιώργου Βλάχου, βουλευτή Αττικής με αναφορές στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, ο οποίος και βάλλει κατά του αντιπροέδρου της Ν.Δ. κ. Άδωνι Γεωργιάδη ήρθε να ρίξει νερό στον μύλο της γαλάζιας εσωστρέφειας και να επιβεβαιώσει την απόφαση της ηγεσίας για την ανάληψη πρωτοβουλιών.

Αυτές, βεβαίως, δεν μπορεί να έχουν γενικό χαρακτήρα, αν και στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος (του «σκιώδους γαλάζιου υπουργικού συμβουλίου) τη Δευτέρα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει την αποφυγή κάθε κίνησης που θα μπορούσε να υπονομεύσει την πορεία του κόμματος και, κυρίως, να δώσει επιχειρήματα στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να επιχειρηματολογεί περί ρήξης στο εσωτερικό του κόμματος. Και η πραγματικότητα, που προφανώς δεν έχει ξεφύγει της προσοχής της Πειραιώς, είναι ότι, σε κάθε ευκαιρία, οι επιτελείς του Μαξίμου επιδιώκουν να δημιουργήσουν εικόνα έντασης μεταξύ ηγεσίας και «καραμανλικών» στο κόμμα.

Κατά περίπτωση

Πέραν του γενικού κανόνα, η διαχείριση των περιπτώσεων δεν είναι ίδια.

Εις ότι αφορά τις αναφορές του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, η ηγετική ομάδα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά ενώ άναψαν οι γραμμές τόσο μεταξύ Πειραιώς και πρώην Προέδρου όσο και με τους λοιπούς εμπλεκόμενους, όπως ο κ. Μ. Βορίδης ο οποίος, νωρίτερα την ίδια ημέρα, είχε πάρει αποστάσεις από την απόφαση της Ν.Δ. να υπερψηφίσει το καλοκαίρι του 2015 το τρίτο μνημόνιο, μία απόφαση που ελήφθη επί ηγεσίας Μεϊμαράκη.

Η κ. Κατερίνα Παπακώστα, πάλι, φαίνεται ότι βρέθηκε ένα βήμα πριν τη διαγραφή, η οποία και αποφεύχθηκε μόνον εξαιτίας μίας μάλλον αμήχανης διευκρινιστικής της δήλωσης, στην οποία υπογράμμιζε τη βούλησή της να πειθαρχήσει στις αποφάσεις του κόμματος και του κ. Μητσοτάκη ενώ ως προς τα λεγόμενά της σημείωνε ότι δεν αποτελούν συνέντευξη αλλά… τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο κ. Βλάχος, πάλι, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ ουδόλως αμφισβήτησε τη θέση υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών, ωστόσο σε ευθεία γραμμή με τον Ευ. Μεϊμαράκη επεσήμανε πως «η χώρα παραμένει στο Μνημόνιο λόγω ανυπαρξίας πρωτοβουλιών για συμπόρευση σε μεγάλους εθνικούς στόχους» και στράφηκε κατά του κ. Άδωνι Γεωργιάδη και της δήλωσής του ότι καλύτερα να γίνουν εκλογές τώρα παρά να κλείσει η αξιολόγηση. Οι αιχμές Βλάχου κατά Γεωργιάδη δεν αποτελούν παρά την επιβεβαίωση της δυσανεξίας του καραμανλικού στρατοπέδου. Όχι τόσο για τη συμμετοχή του στο κόμμα όσο για τον κυρίαρχο επικοινωνιακό ρόλο που επιδιώκει να έχει, που όμως σημειώνουν δεν συνάδει με την ιστορία και το στίγμα της Ν.Δ.

Προ ολίγων ημερών είχε αποφευχθεί, στο παρά ένα, μία δημόσια σύρραξη, μετά από την επιλογή του κ. Γεωργιάδη να κοινοποιήσει μέσω κοινωνικών δικτύων άρθρο που ενέπλεκε τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο Δημοκρατίας και τον πρ. Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή σε σενάρια επιστροφής στη δραχμή. Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως κόκκινο πανί από τους καραμανλικούς και απαιτήθηκε η παρέμβαση του γραφείου Μητσοτάκη προκειμένου να εκτονωθούν, προσωρινά, οι εντάσεις.

Όλα αυτά εξελίσσονται στο παρασκήνιο και, πάντοτε, κάτω από την ομίχλη σχετικά με τις προθέσεις του ίδιου του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παγίως δηλώνει σε συνομιλητές του ότι ουδεμία διάθεση επιστροφής στην ηγεσία της Ν.Δ. ή στην Πρωθυπουργία έχει. Την ίδια στιγμή, μία σειρά από κινήσεις του, όπως η παρουσία του σε εκδόσεις βιβλίων που αφορούν είτε την δημοσιονομική πολιτική της περιόδου 2004-2009 είτε το μπαράζ πυρκαγιών του 2007 (αμφότερα με επιχειρηματολογία θετική για την τότε διακυβέρνηση), έρχεται να αναζωπυρώσει τα σενάρια. Ο ίδιος ο Καραμανλής, σε συνομιλητές του, δεν κρύβει την έντονη κριτική του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα, επιμένει ότι δεν υπαγορεύει σε βουλευτές – πολλώ δε μάλλον στον Ευ. Μεϊμαράκη – πως να τοποθετηθούν δημοσίως ενώ, παρά το γεγονός ότι οι μεταξύ τους επαφές έχουν αραιώσει, δηλώνει πλήρη και θεσμική στήριξη προς την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης αν και εμφανώς επενδύει στη συμπόρευση με την καραμανλική πτέρυγα μοιάζει αποφασισμένος να μην επιτρέψει, εφεξής, κινήσεις δημόσιας αμφισβήτησης των επιλογών του ή ακύρωσης του στίγματος που επιχειρεί να δώσει στη Νέα Δημοκρατία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή