Ο Ζιπέ δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας

Ο Ζιπέ δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αλέν Ζιπέ ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, σε περίπτωση που τελικά ο Φρανσουά Φιγιόν αποσύρει την υποψηφιότητά του με το κόμμα της κεντροδεξιάς, προσθέτοντας ωστόσο πως «η εμμονή» του Φιγιόν οδηγεί σε «αδιέξοδο».

«Το επιβεβαιώνω μια και καλή, δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 71χρονος Αλέν Ζιπέ, ο οποίος είχε ηττηθεί τον Νοέμβριο από τον Φρανσουά Φιγιόν στις προκριματικές της δεξιάς και εμφανιζόταν ως ενδεχόμενος αντικαταστάτης του προεδρικού υποψηφίου, ο οποίος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ζιπέ έκανε τη δήλωση αυτή στην πόλη του, το Μπορντό, προσθέτοντας πως πήρε την απόφαση επειδή έχει γίνει πιο δύσκολο παρά ποτέ να ενωθεί το συντηρητικό κόμμα του, Οι Ρεπουμπλικάνοι, και επειδή οι ψηφοφόροι θέλουν καινούρια πρόσωπα.

«Τι κρίμα!», είπε ο Ζιπέ για την εκστρατεία του Φιγιόν, η οποία πλήττεται από κατηγορίες ότι ο Φιγιόν καταχράσθηκε δημόσια κεφάλαια.

Κάλεσμα Σαρκοζί σε Ζιπέ και Φιγιόν για εξεύρεση λύσης

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κάλεσε σε συνάντηση τους Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ, προκειμένου να συζητήσουν για την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την υποψηφιότητα του Φιγιόν για την προεδρία της Γαλλίας.

Ο Σαρκοζί με ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter υποστήριξε ότι σκοπός της συνάντησης είναι να βρεθεί «μια αξιοπρεπής και αξιόπιστη διέξοδος από μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω και αποτελεί μια πηγή έντονης ανησυχίας για τους Γάλλους πολίτες».

Ο Τιερί Σολέρ, ο οργανωτής των προκριματικών εκλογών της δεξιάς και πρώην εκπρόσωπος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL τον Φιγιόν, τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί να συναντηθούν «ακόμη και σήμερα» για «να αποφευχθεί το χάος», ενώ εκτίμησε ότι ο Ζιπέ θα μπορούσε να επωμισθεί το πρόγραμμα του Φιγιόν.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος της κεντροδεξιάς, προκειμένου να «γίνει εκτίμηση της κατάστασης».

Την Κυριακή σε ανοικτή συγκέντρωση στο Παρίσι ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν προέτρεψε υποστηρικτές του «να μην παραδώσουν ποτέ τα όπλα». Τόνισε επίσης, λίγο μετά την συγκέντρωση, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ότι την υποψηφιότητά του «υποστηρίζει πάντα η πλειονότητα των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς».

Νωρίτερα, η σύζυγός του Πενέλοπι, εξέφρασε την υποστήριξη της προς το πρόσωπό του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Journal Du Dimanche. Διέψευσε επίσης τις κατηγορίες περί αργομισθίας που της προσάπτουν και για τις οποίες έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα από τη δικαιοσύνη.

Την ίδια ώρα, στενοί του συνεργάτες τον εγκαταλείπουν, ο ένας μετά τον άλλο, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση για την παραπομπή του ενώπιον των τριών ανεξάρτητων δικαστών, που έχουν πλέον αναλάβει την υπόθεση, στις 15 Μαρτίου. Μετά τον εκπρόσωπό του Τιερί Σολέρ, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως παραιτείται από τα καθήκοντά του, σειρά πήρε και ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πατρίκ Στεφανίνι, ο οποίος έθεσε τον εαυτό του εκτός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή