Επιμένει ο Τσίπρας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα

Επιμένει ο Τσίπρας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει με θέμα το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Αναφερόμενος στην τεχνική διαπραγμάτευση, σημείωσε ότι, είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι, η οικονομία άντεξε και ανέκαμψε και πως το αληθινό διακύβευμα δεν παίζεται στον χώρο συνεδρίασης τεχνικών κλιμακίων, αλλά στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας. Είπε επίσης ότι κάποιοι στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά η πραγματικότητα έχει κάνει το σκοπό τους «παράφωνο». Τώρα, υπογράμμισε, είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς το σκοπό και την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας».

«Το ζητούμενο δεν είναι να αλλάξουν φορά τα διαγράμματα και να δείχνουν πιο αισιόδοξα τα στατιστικά στοιχεία, αλλά η αλλαγή να γίνει αισθητή στην κοινωνία. Οφείλουμε να ανοίξουμε δημόσια τη διαβούλευση για την επόμενη ημέρα του τόπου. Οφείλουμε πρωτίστως να απαντήσουμε στο θεμελιώδες ερώτημα με ποιο μοντέλο παραγωγής θα οικοδομήσουμε την επόμενη ημέρα. Ενα μοντέλο ανάπτυξης βασιζόμενο στον εσωτερικό δανεισμό και την ιδιωτική κατανάλωση; Δεν είναι επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο 2009. Στόχος μας είναι η σύγκλιση με τις αναπτυγμένες οικονομίες», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων και απευθυνόμενος στην κοινωνία είπε πως «για να πετύχουν οι στόχοι χρειάζονται πολύπλευρες μεταρρυθμίσεις αλλά ο ελληνικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο, για παράδειγμα η απελευθέρωση των απολύσεων, η προστασία των ισχυρών στον μικρό και μεσαίο ανταγωνισμό έχουν βαφτιστεί μεταρρυθμίσεις αλλά στην ουσία είναι αντι-μεταρρυθμίσεις. Για μας κοινωνική ευημερία σημαίνει αναδιανομή του πλούτου και βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Τσίπρας μίλησε και για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που θα εξεταστούν στο υπουργικό συμβούλιο. Μεταξύ αυτών, όπως είπε, είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, η ανάκτηση της εργασίας με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και η μετατροπή του brain drain σε brain gain, αλλά και  η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως χρονιά ορόσημο για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, τόσο σε αναπτυξιακούς όσο και κοινωνικούς δείκτες, το 2021, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί, όπως ανέφερε «με ένα συνεκτικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι, παρά την κρίση, η Ελλάδα παρέμεινε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και παρέμεινε όαση ασφάλειας και σταθερότητας παρά την αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη γειτονιά μας. Επισήμανε ότι αυτά είναι δυο βασικά στοιχεία-πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν πολλαπλώς π.χ. τουρισμός, η Ελλάδα να αποτελέσει βασικό διαμετακομιστικό κόμβο, κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή