Γκρούεφσκι: Απόπειρα πραξικοπήματος

Γκρούεφσκι: Απόπειρα πραξικοπήματος

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ. Απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος της ΠΓΔΜ από την αλβανική πλατφόρμα κατήγγειλε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ηγέτης του κόμματος VMRO-DPMNΕ, σε συνέντευξή του στην κροατική τηλεόραση. «Κατά κάποιον τρόπο είναι ένα πραξικόπημα, όταν μετά τις εκλογές μια πλατφόρμα άλλου κράτους επιχειρείται να επιβληθεί στη χώρα μας, την ΠΓΔΜ. Οταν αυτή η πλατφόρμα δεν παρουσιάστηκε ενώπιον των πολιτών στις εκλογές και όταν οι πολίτες δεν συμφωνούν, καθώς η πλατφόρμα αυτή αντίκειται στο Σύνταγμα, και όταν ο πολιτικός ο οποίος αποδέχεται την πλατφόρμα ουσιαστικά εκβιάζεται», κατήγγειλε ο Γκρούεφσκι. Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε ότι η επονομαζόμενη αλβανική πλατφόρμα είναι κάτι παρόμοιο με αυτό που είχε υπογράψει και ο Γκρούεφσκι το 2008.

Ανάλογες αιτιάσεις για πραξικόπημα έχει διατυπώσει και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να του αναθέσει σχηματισμό κυβέρνησης λόγω της σύμπραξής του με τα αλβανικά κόμματα. Κάπως έτσι μετατράπηκε μια κρίση διαφθοράς και υποκλοπών σε κρίση κρατικής οντότητας, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα Balkaninsigjt, καθώς με την πρόσφατη ενέργειά του ο Ιβάνοφ εμφανίζεται να αποκλείει από την πολιτική διαδικασία τα αλβανικά κόμματα και να στερεί στην αλβανική μειονότητα διευρυμένα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια συνεχίζονται οι διαδηλώσεις από οπαδούς του απερχόμενου πρωθυπουργού κι ενώ χωρίς απτά αποτελέσματα στην προσπάθειά της να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο που ταλανίζει την ΠΓΔΜ, αναχώρησε από τα Σκόπια η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Ευρωπαία αξιωματούχος είχε συναντήσεις τόσο με τον Ιβάνοφ όσο και με τους ηγέτες των κομμάτων όλου του πολιτικού και εθνοτικού φάσματος. Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας από οπαδούς του απερχόμενου πρωθυπουργού και ηγέτη του VMRO-DPMNE έχουν αίτημα να μη δοθεί η εντολή στον Ζόραν Ζάεφ και να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Μια δήλωση, εξάλλου, του ηγέτη του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, ότι μεθοδεύεται «ουκρανικό σενάριο», πυροδότησε εικασίες και φήμες ότι οι οπαδοί του Νίκολα Γκρούεφσκι σχεδιάζουν να αποκλείσουν το Κοινοβούλιο για να εμποδίσουν την είσοδο των νεοεκλεγέντων βουλευτών των άλλων κομμάτων και την προκήρυξη από τη Βουλή δημοτικών εκλογών. Χθες ήταν άλλωστε η καταληκτική ημερομηνία για την προκήρυξη της τοπικής αναμέτρησης.

Στον χορό μπήκε και η Μόσχα η οποία, την περασμένη Πέμπτη, κατηγόρησε με τη σειρά της την Αλβανία, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ότι επιχειρούν να επιβάλουν μια φιλοαλβανική κυβέρνηση στη γειτονική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή