Γαλλία: Αρνηση Ζιπέ να αναλάβει τα ηνία

Γαλλία: Αρνηση Ζιπέ να αναλάβει τα ηνία

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Κατηγορηματικά αρνήθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ να αντικαταστήσει τον Φρανσουά Φιγιόν ως υποψήφιος πρόεδρος του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, σε περίπτωση παραίτησης του τελευταίου. «Είναι πολύ αργά. Σήμερα είναι πια πολύ δύσκολο να συσπειρώσουμε τον κόσμο. Τι κρίμα! Οφείλω να σας διαβεβαιώσω τελευταία φορά ότι δεν θα διεκδικήσω την προεδρία», δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε ότι οι σημερινές ρωγμές στο κόμμα ευνοούν την Ακροδεξιά. «Οι διαφωνίες μας θα ανοίξουν τον δρόμο στην Ακροδεξιά. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να διαρκέσει και να συνεχίσει να δημιουργεί αμηχανία στον γαλλικό λαό», είπε ο Νικολά Σαρκοζί, που απηύθυνε χθες νέα έκκληση στους Φιγιόν και Ζιπέ να συναντηθούν, προτείνοντας ως υποψήφιο κοινής αποδοχής τον πρώην υπουργό Προϋπολογισμού της κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Φιγιόν, Φρανσουά Μπαρουέν.

Το Σάββατο, ο στενός συνεργάτης του Φιγιόν και επικεφαλής της προεκλογικής του εκστρατείας Πατρίκ Στεφανινί ανακοίνωσε την παραίτησή του. Μία ημέρα νωρίτερα, η οικονομική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στον οικογενειακό πύργο των Φιγιόν στο Μποσέ, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας γύρω από την πρόσληψη της συζύγου και δύο τέκνων του Φιγιόν σε πλασματικές θέσεις εργασίας ως κοινοβουλευτικών βοηθών του σημερινού υποψηφίου προέδρου.

Χθες το βράδυ συνεκλήθη εκτάκτως η πολιτική επιτροπή, δηλαδή το ανώτερο όργανο του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί. Οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Μπερνάρ Ακουαγέ, η πολιτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την υποψηφιότητα Φιγιόν, προσθέτοντας ότι επετεύχθη η «επανένωση» του κόμματος, που θα δρομολογήσει την «επανεκκίνηση» της προεκλογικής εκστρατείας του.

Σε εκτενή συνέντευξή της την Κυριακή σε γαλλική οικονομική εφημερίδα, η σύζυγος του Φιγιόν, Πενέλοπι, εξηγεί ότι για τη μέχρι στιγμής σιωπή της ευθύνεται η τάση της να κλείνεται «στο ουαλικό κοχύλι της», αποκαλύπτοντας ότι η θέση της κοινοβουλευτικής βοηθού του Φρανσουά Φιγιόν δεν υπήρξε σε τίποτα πλασματική. «Αλληλογραφία, σημειώσεις, εσωτερικά έγγραφα, αντιπροσωπείες τοπικών οργανώσεων. Ο Φρανσουά χρειαζόταν κάποιον ικανό να αναλάβει όλα αυτά. Αν δεν ήμουν εγώ, θα είχε πληρώσει κάποιον να το κάνει. Σε αντίθεση με πολλούς άλλους, εγώ δεν πρόκειται να τον εγκαταλείψω. Του είπα να προχωρήσει μέχρι τέλους», λέει η Πενέλοπι Φιγιόν.

Νέα δημοσκόπηση

Σε χθεσινή της δημοσκόπηση για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η εταιρεία Opinionway εμφανίζει τη Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου να εξασφαλίζει 27% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του Απριλίου και τον φιλελεύθερο υποψήφιο του Εμπρός Εμανουέλ Μακρόν να έπεται με 24%. Ο Φρανσουά Φιγιόν ακολουθεί με ποσοστό 19%.

Η σφυγμομέτρηση δείχνει ότι στον δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα επικρατήσει με 60%, έναντι 40% υπέρ της κ. Λεπέν. Αν, πάλι, Λεπέν και Φιγιόν βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο, ο κεντροδεξιός υποψήφιος θα επικρατήσει με 56%, έναντι 44% υπέρ της προέδρου του Εθνικού Μετώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή