Αποδεκατισμένο το ΠΕΔΥ, κινδυνεύει να χάσει κι άλλους γιατρούς

Αποδεκατισμένο το ΠΕΔΥ, κινδυνεύει να χάσει κι άλλους γιατρούς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον σοβαρό κίνδυνο να καταρρεύσει πλήρως το ήδη «εγκαταλελειμμένο» Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, προειδοποιούν οι γιατροί του Δικτύου. Αιτία είναι διάταξη που προωθεί το υπουργείο Υγείας, με την οποία δίνεται εκ νέου χρονοδιάγραμμα στους γιατρούς των μονάδων Υγείας να επιλέξουν μεταξύ ΠΕΔΥ και ιδιωτικών ιατρείων. Η πρώτη φορά που τέθηκε αυτό το δίλημμα –Φεβρουάριος 2014– είχε ως αποτέλεσμα το ΠΕΔΥ να μείνει με λιγότερους από τους μισούς γιατρούς και να παρουσιάζει, ειδικά στην περιφέρεια, εικόνα εγκατάλειψης.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας γιατρών ΠΕΔΥ: στη μονάδα της Ξάνθης έχουν μείνει δύο γιατροί από τους 20 που διέθετε πριν από την άνοιξη του 2014, στη Βέροια από τους 45 γιατρούς έμειναν 8, η μονάδα της Δράμας δεν έχει παθολόγο, παιδίατρο, καρδιολόγο και ορθοπεδικό και στην Εδεσσα από τους 39 γιατρούς αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ έκαναν έξι, στους οποίους δεν συγκαταλέγονται παθολόγος, παιδίατρος και νευρολόγος. Χωρίς επαρκή κάλυψη από γιατρούς έχουν μείνει και «φτωχές» περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου η ανάγκη για δωρεάν υπηρεσίες υγείας είναι αδιαμφισβήτητη: στη μονάδα της Δραπετσώνας από τους 48 γιατρούς που υπηρετούσαν τον Φεβρουάριο του 2014, τώρα υπηρετούν 17 (μόλις δύο είναι παθολόγοι). Στη μονάδα του Περάματος από τους 24 γιατρούς έχουν μείνει οι 11, ενώ στο Περιστέρι υπηρετούν 41 γιατροί από τους 112 που υπηρετούσαν έως τον Φεβρουάριο του 2014. Λόγω της μεγάλης αποχώρησης των γιατρών, το 40% των μονάδων έχει κλείσει. Επιπλέον τα εργαστήρια των ΠΕΔΥ υπολειτουργούν, και πλέον μόνο το 5% των παραπεμπτικών για εξετάσεις εκτελείται στις δημόσιες δομές.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή στις μονάδες ΠΕΔΥ υπηρετούν 2.200 γιατροί, εκ των οποίων οι μισοί παραμένουν στο δημόσιο σύστημα υγείας με δικαστικές αποφάσεις, διατηρώντας τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Αυτοί, σύμφωνα με διάταξη σε νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία που συζητείται στη Βουλή, πρέπει να κάνουν αίτηση ένταξης σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης έως τις 30 Ιουνίου 2017 και να κλείσουν τα ιατρεία τους έως τις 31 Μαρτίου 2018. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των γιατρών ΠΕΔΥ Παναγιώτης Ψυχάρης, «ζητάμε ένα ευρύτερο μεταβατικό στάδιο για να καθορίσουμε τη σχέση εργασίας με το δημόσιο σύστημα». Ο κ. Ψυχάρης υπενθύμισε ότι ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή κάποιοι γιατροί καλούνται να καθορίσουν το μέλλον τους σε ένα σύστημα που δεν γνωρίζουν καν πώς θα είναι». Η Ομοσπονδία συγκαλεί για το ερχόμενο Σάββατο γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στο υπουργείο Υγείας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο έχει ζητήσει συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή