Υπουργικό με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ

Υπουργικό με σαφείς αιχμές κατά του ΔΝΤ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που επισκιάστηκε από την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προγραμματίστηκε με κεντρικό στόχο τη μετατόπιση της συζήτησης από το φθοροποιό για την κυβέρνηση μέτωπο της διαπραγμάτευσης σε εκείνο της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, αλλά και προς τους πολίτες (η τοποθέτησή του μεταδόθηκε ζωντανά), να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας και φυγής προς τα εμπρός και να θέσει σε δεύτερη μοίρα, εκτός της κεντρικής εικόνας, τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Τη στιγμή που από τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων μεταδίδεται εικόνα στασιμότητας και δυσεπίλυτων διαφορών, ο κ. Τσίπρας σχεδόν παρουσίασε ως μια διαδικαστική λεπτομέρεια όσα εξελίσσονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τα οποία, δεδομένου ακόμη ενός επώδυνου συμβιβασμού, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός σίγουρα θα προτιμούσαν να θέσουν στο περιθώριο και να υπερκεράσει τα νέα μέτρα η υπόσχεση μιας σχεδόν απτής προοπτικής εξόδου της χώρας από την κρίση. Ετσι, ο πρωθυπουργός, στη σύντομη αναφορά του στη διαπραγμάτευση, έσπευσε να προεξοφλήσει ότι «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και ότι «η οικονομία ανέκαμψε». Ως εκ τούτου, έκανε λόγο για «τα συνήθη εμπόδια και τις καθυστερήσεις που θέτουν κάθε φορά οι γνωστοί μας φίλοι».

Ο κ. Τσίπρας σχεδόν παρουσίασε τη συζήτηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ως παρωχημένη, ως μια διαδικασία που έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας. Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στο ΔΝΤ, στράφηκε κατά του Ταμείου και της στάσης του στη διαπραγμάτευση. «Στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι, και ιδιαίτερα όσοι έχουν τη βαριά ευθύνη για τις καταστροφικές συνταγές στην οικονομία από το 2010, να παραμένουν αμετανόητοι. Ωστόσο, η πραγματικότητα τους έχει ήδη ξεπεράσει», ανέφερε. Ο πρωθυπουργός, πάντως, απέφυγε να εξηγήσει πώς τα επόμενα βήματα για την οριστική έξοδο της οικονομίας από την κρίση και της χώρας από τα μνημόνια θα καταστούν εφικτά χωρίς την ολοκλήρωση της έστω και περιθωριοποιημένης και επουσιώδους διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης.

Με αυτό το ενδιάμεσο και σίγουρα επώδυνο για την κυβέρνηση και τον ίδιο στάδιο να παραμένει ασαφές, ο κ. Τσίπρας θέλησε να στρέψει την προσοχή από το άχαρο και δύσκολο παρόν σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Επανέφερε το ορόσημο του 2021, ως χρονικό ορίζοντα πλήρους εξέλιξης μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για τη χώρα, που η κυβέρνηση θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει με κεντρικό άξονα, όπως είπε, την επαναφορά της κανονικότητας όχι μόνο στους αναπτυξιακούς δείκτες αλλά και στους κοινωνικούς δείκτες. Ο υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής. Ο κ. Τσίπρας οριοθέτησε ως βασικούς άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη τη στροφή της παραγωγής σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Προανήγγειλε μια διαδικασία διαβούλευσης σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, από την οποία θα διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή