Οι αριθμοί διέψευσαν τον κ. Τσίπρα

Οι αριθμοί διέψευσαν τον κ. Τσίπρα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ήταν αρκετή για να μετατρέψει σε μπούμεραγκ για την κυβέρνηση την αισιοδοξία που επιχείρησε να εκπέμψει στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζοντας «ότι μετά επτά χρόνια καταστροφικής ύφεσης, η χώρα έχει επιστρέψει ήδη σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Τραγική ειρωνεία ήταν ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα μόλις λεπτά μετά τους πρωθυπουργικούς ισχυρισμούς ότι «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει ήδη από το 2016, υπερβαίνοντας θετικά όλες τις προβλέψεις», καθώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διαψεύσαν πλήρως τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Κατέδειξαν ότι το 4ο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,1% (ενώ η πρόβλεψη ήταν 0,3%).

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπόφευκτο να επισκιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο ήθελε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Πόσο μάλλον όταν η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ προκάλεσε ομοβροντία δηλώσεων κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Ακριβώς τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει, τα στοιχεία τον διαψεύδουν», σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας και υπογράμμισε ότι «ακόμη και σήμερα το ΑΕΠ δεν έχει φθάσει εκεί που ήταν το 2014. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που διογκώνεται λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη βούληση, αλλά ούτε και την ικανότητα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση». «Για μία ακόμη φορά όλοι κατάλαβαν πως ο “βασιλιάς είναι γυμνός” και ότι αυτή η κυβέρνηση “είναι αλλού”», προσέθεσε, από την πλευρά της, η κ. Φώφη Γεννηματά. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στα «αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης που παίρνουν», όπως είπε, «επικίνδυνες διαστάσεις» και κατέληξε με την προσφιλή της φράση «όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο».

«Είδηση δεν είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι ότι στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οι προσλήψεις, οι φοροεπιδρομές και το μπλοκάρισμα επενδύσεων λέγονται ανάπτυξη», έγραψε στα social media ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Με ανάλογη ειρωνεία, το Ποτάμι καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι «το μόνο προφανώς που ξέρει να κάνει είναι να μελοποιεί ποιήματα λαϊκισμού» και τον κάλεσε να καταλάβει επιτέλους ότι αυτό που η κοινωνία περιμένει από εκείνον είναι να πει την αλήθεια και να αναγνωρίσει τα λάθη του.

«Οι πομφόλυγες για “δίκαιη ανάπτυξη”, “άνοιξη της οικονομίας” κ.λπ. δεν μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που επιδεινώνει τη ζωή του λαού», ανέφερε και το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό ότι, «ενώ πανηγυρίζει για την ανάπτυξη, προωθεί νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, νέα επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και νέες περικοπές στις συντάξεις».

Τέλος, ο Βασ. Λεβέντης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, προέβλεψε για μία ακόμη φορά εκλογές, εκτιμώντας μάλιστα ότι το 2017 θα έχουμε διπλές. «Μια εκλογή θα γίνει μέχρι το Πάσχα για να πέσει ο Τσίπρας και να εκλεγεί ο Μητσοτάκης με την Γεννηματά και η δεύτερη τον Οκτώβριο όταν καταρρεύσει ο Μητσοτάκης για να πάμε σε οικουμενική με απλή αναλογική», είπε ο κ. Λεβέντης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή