Εντός 2017 ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Εντός 2017 ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. (ΟΛΑ Α.Ε.) εντός του 2017 προβλέπει το νέο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσίας (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με την πρόσληψη συμβούλων ώστε να ακολουθήσει η δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Στόχος είναι να προσδιοριστεί η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του 2017, αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ενός από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος που διατηρεί ακόμα στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο, θα πρέπει όπως και το υπόλοιπο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ να υποβληθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων, ανάλογα και με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού η έγκρισή του αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Το λιμάνι εκτιμάται πως μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο ευρύτερης της ελληνικής περιφερειακής σημασίας και ήδη αξιοποιεί σταδιακά το στρατηγικό πλεονεκτήματα της θέσης του, η οποία του προσφέρει δυνατότητα εξυπηρέτησης συνδυασμένων μεταφορών με τέσσερα μέσα: θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών και εναέριων. Βρίσκεται σε σημείο το οποίο συνδέεται πλέον άμεσα με την Εγνατία Οδό και τον σιδηροδρομικό άξονα προς Θεσσαλονίκη αλλά και προς τα τουρκικά και βουλγαρικά σύνορα, ενώ γειτνιάζει με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την όδευση του κάθετου συνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Παράλληλα, αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στην περιοχή έχουν ήδη αναπτυχθεί οι πρώτες δραστηριότητες συνδυασμένων μεταφορών και εταιρείες όπως οι Kuehne + Nagel και Cosco Shipping-Agency έχουν εκμισθώσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι όπου συγκεντρώνουν και επαναπροωθούνται προϊόντα και εξαρτήματα προς ευρωπαϊκές και άλλες αγορές.

Προ διετίας ξεκίνησε και η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων με το εθνικό δίκτυο, και διά αυτού με τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες, που επιτρέπει πλέον τη διεκπεραίωση συνδυασμένων μεταφορών (τρένο – πλοίο), ενώ ολοκληρώθηκε και η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και η εκσκαφή διαύλου για πλοία με μεγάλο βύθισμα.

Περαιτέρω αξία θα προσλάβει το λιμάνι με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έργο το οποίο τον περασμένο Αύγουστο συζητήθηκε ως προτεραιότητα μεταξύ ελληνικής και βουλγαρικής κυβέρνησης. Η σιδηροδρομική αυτή σύνδεση αποτελεί τμήμα άξονα που μπορεί να ενώσει αποτελεσματικά τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου και μειώνοντας δραστικά τον χρόνο διαδρομής φορτίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι 140 χιλιόμετρα ανατολικότερα, στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στη Ραιδεστό στη Θάλασσα του Μαρμαρά, βρίσκεται ο ραγδαία αναπτυσσόμενος λιμενικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων Asyaport, συμφερόντων της MSC.

Στις 24 Μαρτίου οι δεσμευτικές προσφορές για τον ΟΛΘ

Για τις 24 Μαρτίου διατήρησε την καταληκτική προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε χθεσινή του συνεδρίαση, καθώς δεν δέχθηκε σχετικό αίτημα ορισμένων εκ των επενδυτών που συμμετέχουν στη διαδικασία. Το ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό, όπως αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη η «Καθημερινή», έχει κλιμακωθεί μετά την απόφαση της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, της γαλλικής CMA CGM S.A., να συμμετάσχει, διά της θυγατρικής της Terminal Link και σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Deutsche Invest Equity Partners, στη διεκδίκηση του ΟΛΘ. Το γαλλογερμανικό σχήμα θα αντιπαραταχθεί στην εκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ορμώμενη Dubai Ports World και στην ιαπωνική Mitsui & Co. Ltd αλλά και στην International Container Terminal Services από τις Φιλιππίνες. Στον διαγωνισμό τυπικά συμμετέχουν ακόμα, αλλά δεν εμφανίζονται ως ιδιαίτερα ενεργοί, και η APM Terminals (θυγατρική της Maersk), η Duferco Participations Holding, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι Russian Railways JSC, η τουρκική Yilport Holding και η ΓΕΚ Τέρνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή