Επιμένουν οι θεσμοί στην κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από το 2020

Επιμένουν οι θεσμοί στην κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» από το 2020

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση «μια κι έξω» των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις από το 2020 επέμεινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτείται μείωση κατά 1% του ΑΕΠ της συνταξιοδοτικής δαπάνης ακαριαία. Μάλιστα, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς σε τεχνικό επίπεδο να δείξει ότι υπάρχουν δυνατότητες αύξησης των εσόδων, και κατά συνέπεια μικρότερης πιθανής περικοπής, η μόνιμη επωδός ήταν «μειώστε δαπάνες», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητούν το ενδεχόμενο αύξησης εσόδων.

Το υπουργείο Εργασίας παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το σύνολο των «προσωπικών διαφορών» στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις είναι σημαντικά κάτω από το 1,8 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές. Συνεπώς, εάν δεχθεί το 1%, θα αναγκαστεί να κόψει ακόμη και πολύ χαμηλές συντάξεις, κάτω των 700 ή πολύ περισσότερο των 1.000 ευρώ τον μήνα, που επιθυμεί να θέσει ως «δίχτυ» προστασίας προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι εκπρόσωποι των δανειστών δείχνουν πως θα δέχονταν οι παρεμβάσεις στις συντάξεις να «τρέξουν» το 2020, διατηρώντας ως διαπραγματευτικό χαρτί που προτίθενται να αποσύρουν το 2019.

Αρνούνται όμως την ελληνική πρόταση για μεταβατική περίοδο 3-5 ετών, που θα περιόριζε τις συνέπειες των περικοπών στους χαμηλοσυνταξιούχους τα πρώτα χρόνια εφαρμογής τους και θα έδινε ένα «επικοινωνιακό» χαρτί στην κυβέρνηση να διαχειριστεί πολιτικά τη δύσκολη απόφαση για περικοπή του συνόλου των προσωπικών διαφορών.

Στην πράξη, στο ασφαλιστικό η διαπραγμάτευση στηρίζεται σε δύο άξονες, αφενός στο ύψος των μέτρων (1% ή χαμηλότερα), αφετέρου στο χρονικό εύρος εφαρμογής τους (εφάπαξ ή σταδιακά σε 3 με 5 χρόνια).

Κίτρινη κάρτα έδειξαν οι δανειστές και στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για τα λεγόμενα «αντίμετρα» που προτείνονται και αφορούν καθαρά το υπουργείο Εργασίας. Για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που οι δανειστές εγείρουν σημαντικά προσκόμματα στη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κατά το 2018, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, όπως τα οικογενειακά και τα αναπηρικά, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να ζητεί και νέα κοινωνικά επιδόματα, για νέους που πλήττονται από την ανεργία, αλλά και για τους χαμηλοσυνταξιούχους που θα υποστούν περικοπές είτε του ΕΚΑΣ είτε των προσωπικών διαφορών.

Στον αντίποδα, οι δανειστές επιμένουν ότι σχεδόν το σύνολο της προνοιακής πολιτικής θα πρέπει στο άμεσο μέλλον να εφαρμόζεται μέσω ΚΕΑ, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι το ΚΕΑ για όλους μπορεί να αποτελέσει «παγίδα» φτώχειας και δεν πρέπει να επεκταθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή