Παυλόπουλος: Επιδιώκουμε τη φιλία με την Τουρκία αλλά υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας

Παυλόπουλος: Επιδιώκουμε τη φιλία με την Τουρκία αλλά υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Διπλό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την Τουρκία, απηύθυνε σήμερα από την Κάλυμνο, όπου βρίσκεται για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 70ης επετείου Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα επιθυμεί την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία, αλλά είναι αποφασισμένη με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα σύνορα και την εδαφική της ακεραιότητα, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Ειδικότερα στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τα εξής:

«Τιμώντας σήμερα εδώ, στην ακριτική Κάλυμνο, την ιστορική Επέτειο της Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων στον εθνικό μας κορμό, στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση -ιδίως δε προς την γείτονα και φίλη Τουρκία- το εξής διπλό μήνυμα:

Πρώτον, η Ελλάδα επιδιώκει εμπράκτως -όπως το απέδειξε και προσφάτως με την στάση της υπέρ της νομίμως εκλεγμένης Τουρκικής Κυβέρνησης και εναντίον των αφρόνων πραξικοπηματιών- την ανάπτυξη στενών σχέσεων καλής γειτονίας και ειλικρινούς φιλίας με την Τουρκία και την ενεργό στήριξη της προσέγγισής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεύτερον, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, με βάση το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του -κυρίως δε με βάση την Συνθήκη της Λωζάνης, της οποίας κάθε αμφισβήτηση είναι αδιανόητη- καθώς και με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο να υπερασπισθεί, και μάλιστα στο ακέραιο, τα σύνορά της, την εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της, συνακόλουθα δε τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε ανάλογο μήνυμα προς τη γείτονα χώρα κατά την παρουσία του και στην ακριτική Ψέριμο.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε:

«Από την ακριτική Ψέριμο στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα στην γείτονα Τουρκία: Στέλνουμε το μήνυμα της ειλικρινούς φιλίας, της καλής γειτονίας, της συμπόρευσης σ’αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και την καλούμε, μέσω της Ελλάδας, ν’ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό της δρόμο, όπως ταιριάζει στον Λαό της και όπως ταιριάζει στην Δημοκρατία της. Ταυτοχρόνως όμως στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε εδώ για να υπερασπισθούμε, σεβόμενοι και εφαρμόζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Ιδίως δε την Συνθήκη της Λωζάννης, την κυριαρχία, τα σύνορα και, βεβαίως, την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Που είναι ταυτοχρόνως – αφού η Ελλάδα είναι Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σύνορα κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρόνια Πολλά για την ημέρα και το τονίζω – για μιαν ακόμη φορά – σύμβολο της φιλίας μας είναι η ειλικρινής εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, όπως ταιριάζει σε δημοκρατικούς και ειρηνικούς Λαούς.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή