Κοινωνία δίχως μνήμη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τρίτη συνέχεια της διαχρονικής έρευνας «Τι πιστεύουν οι Ελληνες», που διεξάγει κατά διαστήματα ο οργανισμός «διαΝΕΟσις» και δημοσίευσε την Κυριακή «Η Καθημερινή», αποτυπώνει άλλη μία φορά τις αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινή γνώμη μαζί με κάποιες ενδείξεις αλλαγών στη συλλογική νοοτροπία. Για παράδειγμα, είναι ενθαρρυντικό ότι το 62,1% αναγνωρίζει ότι η κρίση οφείλεται κυρίως στις δικές μας αδυναμίες, ενώ μόνο το 9,7% αποδίδει τις ευθύνες στους ξένους. Ομως την ίδια στιγμή, το 26,5% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν και το 80,5% ότι υπάρχουν μυστικές οργανώσεις – διευθυντήρια στην Ελλάδα και διεθνώς που αποφασίζουν, προφανώς με κάθε λεπτομέρεια, τις τύχες του κόσμου. Και ενώ έχει ανέβει από 23,5% σε 33,3% από τον Νοέμβριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2016 το ποσοστό εκείνων που θεωρούν «καλό» τον καπιταλισμό, στο ίδιο διάστημα ανήλθε από το 14,6% στο 20,3% το ποσοστό των άλλων που βρίσκουν «καλό» τον κομμουνισμό. Μιλάμε δηλαδή για χώρα και λαό με πρόσωπο Ιανού.

Η αλήθεια είναι ότι οι αντιφατικές θέσεις του ελληνικού λαού ήταν γνωστές και πριν επιβεβαιωθούν από τη συγκεκριμένη έρευνα. Το πιο θεαματικό, όμως, στοιχείο είναι η διαπίστωση για το πόσο γρήγορα πάρα πολλοί από τους Ελληνες ξέχασαν και τώρα απορρίπτουν τις ευεργετικές επιπτώσεις της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αρχικά και στην Ευρωζώνη στη συνέχεια. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μόνο 53,5% των ερωτηθέντων –άρα των πολιτών στο σύνολό τους εφόσον δεχόμαστε ότι το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό– διατηρούσε θετική γενικά άποψη τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 68% τον Απρίλιο του 2015. Η πτώση των θετικών απόψεων μάλιστα έχει την εξήγησή της, αφού μετά τόσα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Eνωση το 47,7% κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η Ε.Ε. έχει δομές και εκφράζει συμφέροντα που δεν εξυπηρετούν την Ελλάδα» και το 48,9% αποφαίνεται, πλέον, ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. ζημίωσε την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας (38% ήταν το ποσοστό αυτό τον Απρίλιο του 2015). Το δε πιο καταπληκτικό είναι ότι κατά το 43% των Ελλήνων, η Ε.Ε. βλάπτει την οργάνωση του κράτους και της διοίκησης. Την εικόνα συμπληρώνει το γεγονός ότι το 57,3% έχει πειστεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Eνωση ωφέλησε περισσότερο τη δεύτερη και μόνο ένα 29,6% πιστεύει ότι συνέβη το αντίθετο.

Ολα αυτά απεικονίζονται και στις απόψεις για το ευρώ αφού τώρα το 59,6% συνεχίζει να το προτιμά ως νόμισμα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 73,9% τον Απρίλιο του 2015 και αντίθετα, το ποσοστό υπέρ της δραχμής αυξήθηκε από το 20,7% στο 33,1%! Που σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των Ελλήνων έχει ξεχάσει ότι επί Ευρωπαϊκής Eνωσης και ευρώ ευνοήθηκε, πήρε επιδοτήσεις, έφτιαξε πρώτη, δεύτερη και τρίτη κατοικία, απέκτησε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, είδε κάποια μεγάλα έργα να γίνονται και άλλα συναφή. Οτι «καζάντισε», με λίγα λόγια, από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα δανεικά, αλλά δεν θέλησε να μεταρρυθμιστεί και με δική του ευθύνη ξέσπασε η κρίση, όπως άλλωστε παραδέχεται τώρα. Στην αμφισβήτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ βοήθησε, πάντως, πολύ η διαρκής πλύση εγκεφάλου της Αριστεράς και ειδικά του Σύριζα, ο εθνολαϊκισμός πολλών δημοσιογράφων, η αντίθεση της Εκκλησίας και η συμπεριφορά κορυφαίων παραγόντων του πολιτεύματος. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αποκαλυπτικό.

Για να συμπαθήσει ο ελληνικός λαός πάλι την Ευρώπη, πρέπει να ξαναρχίσει να «βρέχει» λεφτά χωρίς όρους από την Ε.Ε. και παράλληλα να ξαναλειτουργήσει ανεξέλεγκτα το πελατειακό κράτος. Τότε να δείτε αγάπες και λουλούδια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή