«Αναταράξεις» από το «κούρεμα» στην εισφορά των πολιτικών

«Αναταράξεις» από το «κούρεμα» στην εισφορά των πολιτικών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γραφειοκρατική διαδικασία κατάρτισης του νέου φορολογικού εντύπου Ε1 αποτέλεσε την αφορμή για να αναδειχθεί ένα σοβαρό, ηθικής τάξεως, ζήτημα το οποίο αφορά την προ σχεδόν έτους δρομολόγηση ευνοϊκών εξελίξεων, όσον αφορά την παρακράτηση ποσών για τη λεγόμενη Εισφορά Αλληλεγγύης, για μια σειρά από αιρετούς και κρατικά υψηλόβαθμα στελέχη.

Η επίμαχη ευνοϊκή εξέλιξη δεν ήταν τίποτε άλλο από την κατάργηση της «εξαίρεσης» των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων από τα προβλεπόμενα για όλους τους υπόλοιπους φορολογούμενους πολίτες – εξαίρεση η οποία προέβλεπε, για λόγους συμβολικούς, να καταβάλλουν ποσοστιαία υψηλότερη όλων των άλλων πολιτών «εισφορά αλληλεγγύης».

Το θέμα αφορά: τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο και τους Αντιπροέδρους της Βουλής, τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης, τους υπουργούς-αναπληρωτές υπουργούς-υφυπουργούς, τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές, τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς Υπουργείων, τους ΓΓ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, τους διοικητές, υποδιοικητές, προέδρους ΔΣ, διευθύνοντες και εντεταλμέους συμβούλους των ΝΠΔΔ, των κρατικών ΝΠΙΔ και των δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων την διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο, τα μέλη των ανεξαρτήτων αρχών.

Για όλες αυτές τις κατηγορίες, δηλαδή τους αιρετούς και τους διοριζόμενους από το κράτος, είχε προβλεφθεί αμέσως μόλις καθιερώθηκε εν μέσω κρίσης η εισφορά αλληλεγγύης, να καταβάλλουν σχετικά ποσά σε ποσοστό μεγαλύτερο του ανωτάτου που θεσπίστηκε για τις λοιπές κατηγορίες φορολογουμένων. Στην αρχή με ανώτατο για τους πολίτες 5%, ήταν για τα προαναφερόμενα πρόσωπα 6% επί του συνολικού εισοδήματος το ποσοστό υπολογισμού της εισφοράς.

Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα στην κοινωνία ότι στους δύσκολους καιρούς, οι αιρετοί δίνουν το «παράδειγμα». Στη συνέχεια, με προς τα πάνω αναπροσαρμογή όλων των ποσοστών, το «ειδικό» αυτό ποσοστό ανέβηκε στο 8% (αρχική περίοδος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Πάλι μεγαλύτερο έναντι των υπολοίπων πολιτών. Το 8% ωστόσο τηρήθηκε μόνο για ένα έτος, καθώς την άνοιξη του 2016 με νέο νόμο της, η σημερινή συγκυβέρνηση προέβη σε διπλή αλλαγή: Πρώτον, σταμάτησε να εξαιρεί τα πολιτικά-αιρετά-διοριζόμενα πρόσωπα από το γενικό τρόπο υπολογισμού της εισφοράς και, Δεύτερον, προχώρησε και σε ουσιαστική αλλαγή του γενικού τρόπου υπολογισμού. Ειδικότερα, η εισφορά υπολογίζεται πλέον «κλιμακωτά» βάσει του εισοδήματος και όχι επί του συνόλου.

Η διπλή αυτή αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα, αφενός να ελαφρυνθούν στο σύνολό τους οι περισσότεροι υπόχρεοι, αλλά και σε μεγαλύτερο βαθμό όλοι όσοι δεν βρίσκονταν πλέον για λόγους συμβολικούς στο ειδικό, αυξημένο καθεστώς.

Το θέμα «αποκαλύφθηκε», αφού δεν έγινε αισθητό την εποχή της ψήφισης του νόμου, στην παρούσα συγκυρία καθώς κατά την κατάρτιση του νέου εντύπου «Ε1», μεταξύ άλλων εντοπίστηκε –σύμφωνα με πληροφορίες- η διαγραφή/απάλειψη δύο Κωδικών, των 011 και 012, τους οποίους μόνο τα πολιτικά πρόσωπα-αιρετοί και διοριζόμενοι κεντρικά «ενεργοποιούσαν» για τον ειδικό γι’ αυτούς υπολογισμό με τα υψηλά ποσοστά.

Στο βεβαρυμμένο για τους γνωστούς λόγους γενικότερο περιβάλλον, η εν λόγω εξέλιξη συνοδεύτηκε από έντονα απαξιωτικά σχόλια κυρίως για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Ωστόσο, όπως προκύπτει από το σύνολο των στοιχείων, εκείνοι που έχουν όφελος συναποτελούν έναν ασύγκριτα μεγαλύτερο των «300» κύκλο προσώπων, ευθέως ή εμμέσως εξαρτώμενων από την κεντρική πολιτική διοίκηση.

Με αφορμή, πάντως, τα σχόλια, υπήρξαν ήδη αντιδράσεις: ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν ήταν οι βουλευτές που απαίτησαν την αλλαγή: «Είναι στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής ισορροπίας που το Υπουργείο Οικονομικών, το δημόσιο λογιστικό, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει διαμορφώσει. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό. Σας λέω ευθέως ότι δεν ζητήθηκε ποτέ από πλευράς της Βουλής ή τους βουλευτές».

Λίγο αργότερα, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών περιορίζονταν να αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα: «Στα πρόσωπα που κατέχουν συγκεκριμένες δημόσιες θέσεις επιβάλλεται πλέον η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με τον ίδιο τρόπο που επιβάλλεται σε όλους τους πολίτες».

Επίσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης δήλωσε, όπως αναφέρεται στο διαδίκτυο: «Η Αυτοδιοίκηση δεν ζήτησε ποτέ επιλεκτική μεταχείριση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή