Τριμερής για το Συριακό στην Αττάλεια

Τριμερής για το Συριακό στην Αττάλεια

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση-έκπληξη είχαν χθες στην Αττάλεια οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αναζητώντας κοινή πορεία στο ναρκοπέδιο της Συρίας. Αν και διμερείς συναντήσεις στο ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο ήταν συχνές το τελευταίο διάστημα, η πραγματοποίηση τριμερούς διάσκεψης μεταξύ εκπροσώπων χωρών που στηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο γίνεται για πρώτη φορά, γεγονός που αποτυπώνει την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης.

Στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου αναφέρεται ότι ο Τούρκος στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο Ρώσος στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ ξεκίνησαν διήμερες διαβουλεύσεις γύρω από τον συντονισμό των επιχειρήσεών τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Λίγο αργότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην Αγκυρα, ότι «απαιτείται πολύ καλός συντονισμός (μεταξύ των τριών) ώστε να εκκαθαριστεί η Συρία από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Στις ίδιες δηλώσεις του, ο κ. Γιλντιρίμ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «ατυχές» το γεγονός ότι, κατά τα φαινόμενα, ορισμένοι σύμμαχοι της Τουρκίας (βλ. ΗΠΑ) επέλεξαν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ως σύμμαχό τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η ανησυχία της Αγκυρας ενισχύεται, καθώς βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι προετοιμασίες για την από καιρό αναμενόμενη εκστρατεία με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα, της μεγαλύτερης συριακής πόλης που εξακολουθεί να ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί, καιρό τώρα, να πείσει την Ουάσιγκτον να στηριχθεί στον τουρκικό στρατό και στους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που υποστηρίζει η Αγκυρα, και όχι στους Κούρδους μαχητές, τους οποίους αντιμετωπίζει ως τρομοκράτες. Ωστόσο, Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί προσανατολίζονται να πραγματοποιήσουν την εκστρατεία της Ράκα σε συντονισμό με τους Κούρδους, αν και άφησε μια πιθανότητα να αλλάξει η κατάσταση ύστερα από τη συνάντηση της Αττάλειας.

Στο Μανμπίτζ

Περίπλοκη διαγράφεται η κατάσταση και στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας. Πρόσφατα, ο πρόεδρος Ερντογάν προανήγγειλε ότι το Μανμπίτζ θα είναι ο επόμενος στόχος της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη». Ωστόσο, οι Κούρδοι αντάρτες, ύστερα από μεσολάβηση της Μόσχας, παρέδωσαν χωριά γύρω από το Μανμπίτζ στον κυβερνητικό συριακό στρατό για να μην πέσει η πόλη στα χέρια των Τούρκων. Το βράδυ της Δευτέρας, οι Αμερικανοί έστειλαν και αυτοί μικρή στρατιωτική δύναμη γύρω από το Μανμπίτζ, προκειμένου να αποτρέψουν σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Κούρδων, ενώ το Πεντάγωνο, με ανακοίνωσή του, κάλεσε και τις δύο πλευρές να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του κοινού εχθρού, του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή