Τζανακόπουλος: «Κοντά σε τεχνική συμφωνία, παραμένει η επιφύλαξη για τα εργασιακά»

Τζανακόπουλος: «Κοντά σε τεχνική συμφωνία, παραμένει η επιφύλαξη για τα εργασιακά»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είμαστε κοντά σε μια τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018, ωστόσο υπάρχει η επιφύλαξη για τα εργασιακά, επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της τεχνικής συμφωνίας είμαστε πολύ κοντά να βρεθεί σημείο ισορροπίας και πριν τις 20 Μαρτίου. Υπάρχει ωστόσο η επιφύλαξη των εργασιακών. Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αντίθετες οπτικές γωνίες για τα δημοσιονομικά.

Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει συμφωνία για μέτρα ύψους 3,6 δισ. από το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση συζητάει με τους εταίρους μια συνολική συμφωνία και όχι μία "σπασμένη" συμφωνία μέχρι το 2018, μία άλλη για το 2019 και άλλη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

«Συζητάμε με τους εταίρους για μια συνολική συμφωνία, αν κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου μια σπασμένη συμφωνία πετώντας το μπαλάκι για έξι μήνες μετά δεν θα έχουμε επιλύσει τίποτα, γιατί το κυριότερο πράγμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος εκτός από το ΔΝΤ, για το κλίμα της αβεβαιότητας είπε πως η κυβέρνηση αποδίδει ευθύνες και στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς, όπως ανέφερε, επέλεξε πολιτική «κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» αντί να κάνει εποικοδομητική κριτική. «Μας έλεγε κλείστε τη συμφωνία και την ίδια στιγμή έλεγε ότι ευθυνόμαστε εμείς για τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλλιέργησε με αυτό τον τρόπο την αβεβαιότητα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της φορολογίας ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αρχής γενομένης από το 2019, θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες θα βαρύνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες, ευνοώντας κάποιες άλλες.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ελληνικής οικονομίας για σταθερότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε την «πάγια μομφή» της κυβέρνησης κατά του ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις. Η κυβέρνηση δεν συμφώνησε ποτέ στα επίμαχα ζητούμενα μέτρα, είπε ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας πως για τα νέα μέτρα θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, ίδιου δημοσιονομικού μεγέθους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις στο ασφαλιστικό, ενώ για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων» είπε ότι «υπάρχουν συζητήσεις για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων χωρίς να μπουν σε κίνδυνο ούτε οι τράπεζες αλλά ούτε και οι πολίτες».

Σε ό,τι αφορά τις εσιπρακτικές εταιρείες είπε πως «θα δούμε την απόφαση της δικαιοσύνης και αναλόγως θα πράξουμε. Θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο για τη δράση των εταιρειών αυτών».

Για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, που, ακόμα και αυτά, καταδεικνύουν μηδενική ύφεση για το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή