Μετράνε τα λόγια τους, λόγω Τραμπ, οι 20 οικονομικά πιο ισχυρές χώρες

Μετράνε τα λόγια τους, λόγω Τραμπ, οι 20 οικονομικά πιο ισχυρές χώρες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή σε ηπιότερες εκφράσεις όσον αφορά την απόρριψη του προστατευτισμού και των ανταγωνιστικών υποτιμήσεων νομισμάτων κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20), ενόψει της συνόδου τους στη Γερμανία την προσεχή εβδομάδα (Mπάντεν-Μπάντεν, 17-18 Μαρτίου). Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος τους, το οποίο κατάφερε να αποκτήσει το Bloomberg, θα αφαιρέσουν τη ρητή δέσμευσή τους να αντισταθούν σθεναρά στον προστατευτισμό. Παράλληλα, όμως, θα αναφέρουν ότι παραμένουν πιστοί στο ελεύθερο διεθνές εμπόριο. «Επιδιώκουμε να διατηρήσουμε δίκαιο και ανοιχτό το σύστημα των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών», επισημαίνουν στο προσχέδιο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του G20.«Επιπροσθέτως, στην πορεία μας με στόχο την ανάπτυξη θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να περιορίσουμε τις παγκόσμιες ανισορροπίες, να επιμερίσουμε ευρύτερα τα οφέλη του εμπορίου και να περιστείλουμε την ανισότητα».

Διπλωματική γλώσσα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τροποποίηση στη διατύπωση παραπέμπει σε ανάλογο κείμενο του Ιουλίου του 2016. Επρόκειτο για την προηγούμενη σύνοδο του G20 στο Τσενγκντού στην Κίνα. Οι συμμετέχοντες, υπουργοί Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών, είχαν δεσμευθεί ότι θα αντιταχθούν σε κάθε μορφή προστατευτισμού. Από τότε, όμως, συνέβησαν πολλά διεθνώς. Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο εξελέγη νέος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ντόναλντ Τραμπ, o οποίος έχει δημιουργήσει ένταση στις διεθνείς σχέσεις της χώρας του. Και αυτό, επειδή διακηρύττει πως θα θέσει σε προτεραιότητα τα εθνικά συμφέροντα της Αμερικής και ότι τάσσεται κατά των συμφωνιών απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου, όπως συνέβη με την TTIP, την οποία διαπραγματεύονταν οι ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών φιλοξενεί η Γερμανία, η οποία ασκεί την προεδρία του G20 αυτήν την περίοδο.

Πέραν των θεμάτων του εμπορίου, οι εκπρόσωποι των ισχυρότερων 20 οικονομιών του πλανήτη θα θίξουν και το θέμα των ισοτιμιών. Στόχος τους, ωστόσο, είναι στην παρούσα διάσκεψη να μην επαναλάβουν τη δέσμευση πως αφενός απέχουν από κάθε είδους ανταγωνιστική υποτίμηση του εκάστοτε εθνικού νομίσματος και ότι δεν χρησιμοποιούν τη συναλλαγματική ισοτιμία για ανταγωνιστικούς σκοπούς. Αυτήν τη διατύπωση είχε χρησιμοποιήσει το G20 στην περυσινή σύνοδό του στο Τσενγκντού. Πάντως, φέτος, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, υπάρχει το «κακό προηγούμενο» των δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη καταφερθεί εναντίον της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Γερμανίας, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, διατηρούν τεχνηέντως χαμηλά τις ισοτιμίες τους. Οι χώρες αυτές έχουν απαντήσεις στις επικρίσεις τoυ, οπότε η φρασεολογία της ανακοίνωσης του G20 στο Μπάντεν-Μπάντεν θα περάσει από ενδελεχή εξέταση. Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά του το Bloomberg, το προσχέδιο του ανακοινωθέντος του G20 δεν εμπεριέχει καμία αναφορά στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή