Η επιρροή ακροδεξιών ιστοσελίδων

Η επιρροή ακροδεξιών ιστοσελίδων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια απλή επιφανειακή ανάγνωση ορισμένων επικεφαλίδων της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Gatestone Europe φέρνει αμέσως στον νου τις ομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post. Πράγματι, από αυτή την ανάγνωση μαθαίνουμε πως οι μετανάστες πραγματοποιούν περισσότερα εγκλήματα, οι Σύροι πρόσφυγες βιάζουν κορίτσια και η μουσουλμανική εκπαίδευση κυριαρχεί σταδιακά επί των παραδοσιακών εκπαιδευτικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη της μόλις δύο μηνών ολλανδικής ιστοσελίδας, σκοπός της τελευταίας είναι η ενίσχυση των αντιμεταναστευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία, κάτι που επιχειρούν και άλλες αντίστοιχες ιστοσελίδες, εστιάζοντας στους κινδύνους που εγείρουν τα ανοικτά σύνορα και η μετανάστευση.

«Υπάρχουν πολλές σοκαριστικές ειδήσεις με βιασμούς και βίαιες συμπεριφορές, στις οποίες εμπλέκονται μετανάστες», ανέφερε ο Τιμόν Ντίας, ιδρυτής του Gatestone Europe, τονίζοντας ότι «θέλει οι άνθρωποι να μάθουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη και να ψηφίσουν αντίστοιχα». Το εγχείρημα του Ντίας χρηματοδοτείται από το ινστιτούτο Gatestone, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ και φιναλίστ στην αναζήτηση του Τραμπ για νέο σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, κάτι που μαρτυρά ότι οι λαϊκίστικες δυνάμεις στις δύο πλευρές του Ατλαντικού συνδέονται. Επιπροσθέτως, η παραπάνω άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι και άλλες ακροδεξιές ευρωπαϊκές ιστοσελίδες, κυρίως χωρών που θα διεξαχθούν σύντομα εκλογές, τραβούν την προσοχή αμερικανικών οργανισμών που βοήθησαν τον Τραμπ στην πορεία του προς την εξουσία, όπως η ιστοσελίδα Breitbart News.

Οπως και άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες, οι περισσότερες από τις κοινοποιήσεις του Gatestone βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία όμως διασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύεται το αφήγημα που θέλει τους φιλοευρωπαίους πολιτικούς να ξεπουλούν τις χώρες τους στους μετανάστες. Ιστοσελίδες όπως η Gatestone Europe έχουν αποδείξει στο παρελθόν πως μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις, με σημαντικότερο παράδειγμα την ολλανδική ακροδεξιά σελίδα GeenStijl, η οποία κατάφερε να στρέψει την κοινή γνώμη κατά της κυβερνητικής ατζέντας και να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος, βοηθώντας σημαντικά στην επικράτηση της απόρριψης της εμπορικής συμφωνίας Ολλανδίας – Ουκρανίας.

«Δεν τους ενδιαφέρει τι είναι πραγματικά αληθινό, τι είναι περίπου αληθινό ή τι αποτελεί ψέμα», ανέφερε ο Αλεξάντερ Πέχτολντ, βασικός πολιτικός αντίπαλος του κύριου Ολλανδού ακροδεξιού υποψηφίου Χερτ Βίλντερς, σχολιάζοντας το πώς λειτουργεί η Ακροδεξιά στο Διαδίκτυο. Οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι των ακροδεξιών υποψηφίων βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας αυτών των ιστοσελίδων, κάτι που σήμερα γίνεται εξαιρετικά αισθητό στη Γαλλία, όπου οι ακροδεξιές ιστοσελίδες στοχεύουν οποιονδήποτε αντίπαλο της Μαρίν Λεπέν φαίνεται ότι θα την αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δημοσιεύοντας ειδήσεις αμφιβόλου εγκυρότητας, μόνο και μόνο για να πλήξουν την υπόσταση των υποψηφίων.

Υβριδική απάτη

«Δημοσιεύουν ιστορίες με μια αληθινή βάση, χτίζοντας τη δική τους ατμόσφαιρα πάνω σε αυτήν τη βάση, κάτι που ονομάζουμε υβριδική απάτη», ανέφερε σχετικά ο Αντρέ Γουλφ, εκπρόσωπος της Mimikama, ιστοσελίδας που ελέγχει την εγκυρότητα των ειδήσεων στο Διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή