Προς αποδόμηση η μεταρρύθμιση Obamacare

Προς αποδόμηση η μεταρρύθμιση Obamacare

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το «πράσινο φως» του Ντόναλντ Τραμπ, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου δρομολόγησε την αποδόμηση της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που σημάδεψε την προεδρία Ομπάμα και αφορούσε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των πολιτών, το περίφημο Obamacare.

Σε χθεσινή δήλωσή του μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «θαυμάσιο» το προσχέδιο νόμου που είχαν καταθέσει, αργά το βράδυ της Δευτέρας, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, προσθέτοντας ότι «κατατέθηκε προς διαβούλευση και διαπραγμάτευση».

Το σχέδιο των Ρεπουμπλικανών καταργεί την επιβολή προστίμων στην ανασφάλιστη εργασία και προσφέρει φορολογικά κίνητρα στους εργαζομένους, ώστε να αγοράζουν την ασφάλιση που θα επιλέγουν. Επιπλέον, θέτει φραγμό στη μελλοντική αύξηση των κονδυλίων για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των φτωχών, το κοινωνικό πρόγραμμα που είναι γνωστό ως Medicaid. Από τα 20 εκατομμύρια των ανασφάλιστων Αμερικανών που απέκτησαν ιατροφαρμακευτική κάλυψη χάρη στο Obamacare, οι μισοί το κατόρθωσαν αξιοποιώντας το Medicaid.

Παρά την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η προώθηση της αντιμεταρρύθμισης δεν είναι απαλλαγμένη από προβλήματα. Το πρόγραμμα Obamacare παραμένει δημοφιλές σε μεγάλο μέρος του κοινωνικού σώματος, ακόμη και σε πολιτείες με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, κάτι που θα μπορούσε να κοστίσει στους υποψηφίους του κόμματος κατά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο, το 2018.

Δίνοντας το σύνθημα για τη σκληρή κοινοβουλευτική αναμέτρηση που αναμένεται, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών εκατομμύρια Αμερικανοί θα μείνουν χωρίς ασφάλιση υγείας. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών ποντάρουν στη δυσαρέσκεια πολλών εργαζομένων, όπως βέβαια και των εργοδοτών, για την αύξηση των ασφαλίστρων.

Στο μεταξύ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος επελέγη από τον Ντόναλντ Τραμπ για το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αναμενόταν να δεχθεί πιεστικές ερωτήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας που πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό του, αναφορικά με τις εν εξελίξει έρευνες γύρω από τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Αν και ο Ρόζενσταϊν είχε υπηρετήσει στο αξίωμά του τόσο επί Τζορτζ Μπους όσο και επί Μπαράκ Ομπάμα, και θεωρείται πολιτικά ουδέτερος, ο διορισμός του φορτίζεται από την καυτή πολιτική συγκυρία. Καθώς ο προϊστάμενός του, υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, υποχρεώθηκε να αυτοεξαιρεθεί από τις προαναφερθείσες έρευνες, ύστερα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για τις προεκλογικές συναντήσεις του με τον Ρώσο πρεσβευτή, ο Ρόζενσταϊν θα κληθεί να επιβλέψει προσωπικά την κρίσιμη έρευνα.

Ο γερουσιαστής Μακέιν

Στο μεταξύ, ο ισχυρής επιρροής Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να αποκαλύψει ό,τι πληροφορίες διαθέτει ώστε να στηρίξει τη χωρίς προηγούμενο καταγγελία του περί παρακολούθησης των τηλεφώνων του από την κυβέρνηση Ομπάμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Μέχρι στιγμής, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προσκομίσει το παραμικρό στοιχείο που να στηρίζει την καταγγελία του. Τέλος, έντονες επικρίσεις προκάλεσε ο Αφροαμερικανός υπουργός Οικισμού Μπεν Κάρσον, ο οποίος χαρακτήρισε «μετανάστες» τους μαύρους που μεταφέρθηκαν ως σκλάβοι στην Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή