Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για το QE

Είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για το QE

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση νομισματικής πολιτικής πραγματοποιεί αύριο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Θυμίζουμε ότι είναι αυτή η συνεδρίαση κατά την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξούσε να αποφασιστεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υποτίθεται ότι η αξιολόγηση θα είχε τελειώσει και η Φρανκφούρτη θα άνοιγε τις κάνουλες της ρευστότητας, πριν ξεκινήσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη. Αυτά για την ιστορία. Γιατί έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, οι παροικούντες τη Φρανκφούρτη θεωρούν ότι η συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στο QE «έχει πολύ δρόμο ακόμη».

Σοβαρές εξελίξεις δρομολογούνται σε δύο εισηγμένες από διαφορετικούς κλάδους, οι οποίες έδειξαν ανθεκτικότητα και παρέμειναν σε τροχιά κερδοφορίας στη διάρκεια της οκταετούς ύφεσης. Η πρώτη εισηγμένη έχει δεχθεί πρόταση εξαγοράς από ξένο επενδυτικό όμιλο της Ασίας και ήδη οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο – είναι θέμα τιμήματος, για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι το Πάσχα. Η άλλη εισηγμένη, που είναι από τις πιo υγιείς στον κλάδο της, σχεδιάζει την έξοδο των μετοχών της από το χρηματιστήριο, μέσω της υποβολής δημόσιας πρότασης μέσα στον Μάρτιο. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο εισηγμένων είναι η διανομή μερισμάτων σε όλη τη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης.

Βρόχος οι φόροι για τον τουρισμό

Mε νέα παρέμβασή του, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρεται στο ζήτημα των φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις. Το ινστιτούτο, παραθέτοντας σχετικά στοιχεία, επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση πλήττει την ανταγωνιστικότητα και αυξάνει την εποχικότητα στον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, αν η Ελλάδα είχε τους φορολογικούς συντελεστές της Κύπρου, το σημείο μηδενισμού των ζημιών και έναρξης των κερδών μιας τουριστικής επιχείρησης θα ήταν περίπου 15% χαμηλότερα, διευκολύνοντας έτσι τις επιχειρήσεις να ανοίγουν νωρίτερα και να κλείνουν αργότερα.

Μοίρασμα της πίτας με ξεπερασμένα κριτήρια

Εκσυγχρονισμό με όρους και εργαλεία παρελθόντος εξήγγειλε χθες ο υπουργός Νίκος Παππάς (φωτ.). Ανακοινώνοντας το νέο μητρώο των online μέσων ενημέρωσης, ο κ. Παππάς χαρακτήρισε τις εφημερίδες και την τηλεόραση ως το «παλιό» και το Διαδίκτυο ως το «νέο» στον τομέα της ενημέρωσης. Ο ίδιος ωστόσο μοίρασε την κρατική διαφήμιση με γεωγραφικούς όρους, δηλαδή όρους του παρελθόντος – κατά 70% στα πανελλαδικής και κατά 30% στα περιφερειακής εμβέλειας online media. Του διέφυγε έτσι ο οικουμενικός χαρακτήρα του Διαδικτύου… Εκτός και αν ο υπουργός διαθέτει μηχανισμό αξιολόγησης των «πανελλαδικής» και «περιφερειακής» εμβέλειας ειδήσεων.

Να επανεξεταστούν οι φόροι των βουλευτών

Για δημοσιονομική ισορροπία έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σχετικά με το θέμα της μειωμένης εισφοράς αλληλεγγύης που καλούνται οι αιρετοί να πληρώσουν για το 2016. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν ζητήθηκε από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αλλά οι αλλαγές ήταν μέρος του φορολογικού νομοσχέδιου. Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές ψήφισαν αδιαμαρτύρητα τη διάταξη. Αν θέλουν οι βουλευτές να συνταχθούν με το κοινωνικό σύνολο, θα μπορούσαν να ζητήσουν τώρα την αλλαγή του νόμου, καθώς και κατάργηση του ευνοϊκού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων τους. Σύμφωνα με τον νόμο, αφαιρείται ποσό 25% του ακαθάριστου ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψη των δαπανών μίσθωσης πολιτικών γραφείων και λοιπών δαπανών άσκησης του λειτουργήματος. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή