Ο «πολλαπλασιαστής» Τσίπρα βγαίνει λάθος

Ο «πολλαπλασιαστής» Τσίπρα βγαίνει λάθος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν από το μεσημέρι, προχθές, ο πρωθυπουργός απευθυνόταν στο υπουργικό συμβούλιο. Τα ενημερωτικά κανάλια σταμάτησαν το πρόγραμμά τους και έδωσαν προτεραιότητα. Ο κ. Τσίπρας μάζεψε τους υπουργούς του χωρίς άλλη διάταξη κυβερνητικού έργου για να τους αναπτύξει το «στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση». Βαρύγδουπο και, κυρίως, επικοινωνιακό. Εμοιαζε με πολιτικό γραφείο κόμματος που δεν έχει ξηλώσει το σοβιετικό στυλ από την πολιτική του ούγια.

Ολα θα είχαν κυλήσει «κανονικά» και κανείς δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία ή συνέχεια· τα δελτία των 8 δεν θα αφιέρωναν ούτε δύο λεπτά σε ένα θέμα που είχε προετοιμαστεί πρόχειρα και χωρίς πειστικά επιχειρήματα· οι κυβερνητικοί θα έμεναν και πάλι με τα παράπονά τους για την «ιδιωτική» ενημέρωση! Είναι αλήθεια ότι η διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα ανέκαμψε» δεν ταιριάζει με όσα βλέπει κανείς γύρω του, ούτε με τη μιζέρια της αγοράς, ούτε με την ατελείωτη φορομάζωξη.

Πλην όμως, ούτε δέκα λεπτά αργότερα κι ενώ ο σύντροφος Τσίπρας δεν είχε ακόμη ολοκληρώσει, η Στατιστική Αρχή έδινε στη δημοσιότητα την τριμηνιαία δεύτερη εκτίμηση για την πορεία του εγχώριου προϊόντος. Μέρα και ώρα είναι γνωστές και γραμμένες στο ημερολόγιο ανακοινώσεων της Αρχής. Κάποιος έπρεπε να έχει προφυλάξει τον πρωθυπουργό, ώστε να μην υποστεί τον διασυρμό της άμεσης και live διάψευσης.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 είχαν αλλάξει άρδην: αντί αυξήσεως κατά 0,3% καταγράφηκε μείωση κατά 1,1%! Με αποτέλεσμα ολόκληρο το έτος, αναλυτικά στοιχεία του οποίου θα δούμε σήμερα, να είναι, πλέον, αρνητικό. Ο πρωθυπουργός πιάστηκε με δύο χρόνια ύφεσης στην πλάτη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Τσίπρας παθαίνει τέτοιο καζίκι με οικονομικά στοιχεία. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2016 μιλώντας προς το πρακτορείο Reuters έκανε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα μπορεί να καταγράψει ανάπτυξη της τάξης του 0,2% έως 0,4%» το 2016. Κανείς ποτέ, ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Κομισιόν, ούτε κανείς άλλος οργανισμός είχε παρόμοια εκτίμηση. Εξάλλου το Μαξίμου δεν εξήγησε ποτέ πώς και από πού είχε βρει τα στοιχεία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, προσεκτικότερος με τις στατιστικές παρά με τις ιδεολογικές εξάψεις, δεν μπήκε ποτέ στην περιπέτεια των δημόσιων προβλέψεων κι ας έχει καβγά μεγάλο με το Ταμείο πάνω σε αυτό ακριβώς το θέμα των αριθμών και των προβλέψεων.

Θα κατανοήσετε τη δύσκολη θέση της πλειοψηφίας, αν κάνετε τον ακόλουθο υπολογισμό: Οταν ο κ. Τσίπρας παρέλαβε την κυβέρνηση, οι προβλέψεις όλων –κυριολεκτικώς όλων– για την τριετία που είχε μπροστά του ήταν η ακόλουθη: +2,9% το 2015, +3,7% το 2016 και +3,1% το 2017. Αντ’ αυτών, η αναμενόμενη επίδοση εκτιμάται σε -0,2% και -0,05% και ίσως +2,5%, αντιστοίχως. Η διαφορά είναι μεγάλη. Τουλάχιστον 7 εκατοστιαίες μονάδες ή 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν ήταν λάθος μόνον η πολιτική αλλά και ο «πολλαπλασιαστής Τσίπρα»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή