Επεισόδια, μάχες σώμα με σώμα και χημικά στο συλλαλητήριο των αγροτών

Επεισόδια, μάχες σώμα με σώμα και χημικά στο συλλαλητήριο των αγροτών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προ μηνός εξαγγελθείσα «απόβαση» των αγροτών από την Κρήτη στην Αθήνα για το ασφαλιστικό εξελίχθηκε σε «σύρραξη» με τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Περίπου 1.300, ντυμένοι με τις παραδοσιακές μαύρες βράκες και μαγκούρες ανά χείρας, κατευθύνθηκαν από τον Πειραιά στην πλατεία Βάθης. Συμπαραστάτες τους ήταν συνδικαλιστές από την Κρήτη, παραγωγοί λαϊκών αγορών και αγρότες από την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία.

Κλούβες στο υπουργείο

Αφορμή για το «ξέσπασμα» των αγροτών στάθηκε ο αποκλεισμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από κλούβες των ΜΑΤ, αλλά και η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να δεχθεί την πολυμελή επιτροπή των Κρητικών αγροτών. Ορος, βέβαια, των διαδηλωτών ήταν η συνάντηση να γίνει παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Οι διαμαρτυρόμενοι άρχισαν να σπάνε με τις κατσούνες τις κλούβες των ΜΑΤ, που «απάντησαν» με χρήση χημικών. Η κατάσταση ξέφυγε εκτός ελέγχου, με εκτεταμένα επεισόδια και μάχες σώμα με σώμα. Οι διαδηλωτές σκόρπισαν στους γύρω δρόμους, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί για ώρες, ενώ η αστυνομία έκανε δύο συλλήψεις.

«Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα. Πράγματι, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχθήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους» απάντησε ο υπουργός σε σχετική ανακοίνωση, όπου καταγγέλλει τα έκτροπα. «Δεν θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του υπουργείου από ακραία στοιχεία».

Επειτα από το πρώτο «ναυάγιο» φημολογείτο ότι οι αγρότες θα συνέχιζαν με πορεία στη Βουλή. Ωστόσο, η κατεύθυνση που ακολούθησαν οι αγρότες μαρτύρησε τον πραγματικό τους προορισμό: την πλατεία Κουμουνδούρου, καθώς το μένος των αγροτών είχε πλέον συγκεκριμένο αποδέκτη. Η περιοχή ήταν και πάλι πλήρως αποκλεισμένη από ΜΑΤ. Παρά τις διαπραγματεύσεις δεν επετράπη στην οκταμελή αντιπροσωπεία των αγροτών και δημάρχων να επιδώσουν ψήφισμα στον γ.γ. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγα, ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων. Εχοντας δεχθεί δεύτερη συνεχή απόρριψη, οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν έντονα καίγοντας μάλιστα σημαία του κυβερνώντος κόμματος. Το αγροτικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε γύρω στις 5 μ.μ. και οι αγρότες έφυγαν για την Κρήτη. Η αναπληρώτρια τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ν.Δ., Φωτεινή Αραμπατζή, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν υπογράμμισε ότι «η δήθεν κοινωνικά ευαίσθητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποδέχθηκε σήμερα τους διαμαρτυρόμενους αγρότες της Κρήτης στην Αθήνα με ΜΑΤ και δακρυγόνα», υποστηρίζοντας πως «στην αγανάκτηση των αγροτών, η κυβέρνηση απαντά για δεύτερη φορά, με ό,τι της έχει απομείνει». Τη στάση της κυβέρνησης καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή