Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές 150.000 επαγγελματιών

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές 150.000 επαγγελματιών

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται τα παράδοξα και η ταλαιπωρία στον ΕΦΚΑ που τρέχει να προλάβει την έκδοση των αναγκαίων εγκυκλίων, ενώ παράλληλα «κρεμάει» στον διαδικτυακό του κόμβο τα τελευταία ειδοποιητήρια για τις εισφορές περίπου 150.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων αλλά και μισθωτών με παράλληλη ασφάλιση. Τα προβλήματα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του νέου υπερταμείου είναι πολλά, όμως η διοίκηση διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους ότι το σύνολο των ασφαλιστικών ικανοτήτων έχει ενημερωθεί κι έτσι κανείς δεν κινδυνεύει να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Μάλιστα, στον ΕΦΚΑ παραδέχονται ότι υπάρχουν προβλήματα κυρίως στα μητρώα καθώς τα πληροφοριακά συστήματα των Ταμείων δεν είναι όλα συμβατά με αυτό του ΕΦΚΑ.

Μάχη γίνεται και στο πεδίο των εισφορών, καθώς η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων σε περίπου 160.000 ασφαλισμένους ολοκληρώνεται σταδιακά, όμως οι μέρες που πλέον απομένουν πριν εκπνεύσει η καταληκτική ημερομηνία στις 17 Μαρτίου, είναι πολύ λίγες.

Η πορεία των εσόδων

Στο Ταμείο, βέβαια, εκτιμούν ότι η πορεία των εσόδων είναι σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Θανάσης Μπακαλέξης, εκτιμά πως στο τέλος της καταληκτικής ημερομηνίας, η εισπραξιμότητα των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους θα ξεπεράσει το 65%. Σημειώνει δε, ότι περίπου 600.000 μη μισθωτοί έχουν ήδη πληρώσει τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να έχει εισπραχθεί περίπου το 40%, ήτοι 110 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι η εισπραξιμότητα των εισφορών στους μη μισθωτούς των πρώην ταμείων ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, ήταν το 2016 κοντά στο 50%. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, μέσω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, είναι να αυξηθούν τα έσοδα μέσω της διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης. Να πληρώσουν δηλαδή περισσότεροι ασφαλισμένοι τις εισφορές τους. Μάλιστα, ο πήχυς που θα κρίνει την επιτυχία ή έστω τη μη αποτυχία του εγχειρήματος, είναι τα 130 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή, παραμένει η σύγχυση για το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλουν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν και «μπλοκάκι» σε έως δύο εργοδότες, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται. Τα τελευταία ειδοποιητήρια δείχνουν εισφορές ακόμη και για ασφαλισμένους που το 2015 είχαν μηδενικό εισόδημα και είναι παράλληλα ασφαλισμένοι με πλήρη μισθωτή εργασία στο ΙΚΑ. Και αυτό γιατί για το πρώτο διάστημα όλοι οι ασφαλισμένοι θα αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Χθες, πάντως, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο για τις εισφορές των μη μισθωτών που δεν προέρχονται από τα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Αφορά κυρίως εφημεριδοπώλες και ιδιοκτήτες εφημερίδων, καθώς και πωλητές λαϊκών αγορών και ορίζει ότι θα αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ητοι θα πληρώνουν εισφορές 20% για κύρια ασφάλιση, 6,95% για υγεία και 10 ευρώ τον μήνα υπέρ ΟΑΕΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή