Με βάση τον τιμάριθμο θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμες αποδοχές

Με βάση τον τιμάριθμο θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμες αποδοχές

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ελληνικής στατιστικής αρχής θα αναπροσαρμόζονται οι συντάξιμες αποδοχές από το 2002 μέχρι και το 2020. Η επίμαχη τροπολογία που ήρθε μετά την παραδοχή του υπουργείου Εργασίας ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση του δείκτη μεταβολής μισθών όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου κατατέθηκε τελικά χθες στη Βουλή. Και ορίζει πως «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. Ο νέος τρόπος αφορά όλους τους νέους συνταξιούχους, από 13/5/2016.

Σύμφωνα με στελέχη της Κοινωνικής Ασφάλισης, η χρήση του ΔΤΚ θα βελτιώσει τη βάση υπολογισμού των νέων συντάξεων έως και 10%.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των απωλειών στις συντάξεις από 3% έως 5%. Δηλαδή όσα λιγότερα χρόνια έχει κάποιος την περίοδο μετά το 2010 τόσο καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να πετύχει στο ύψος της βάσης υπολογισμού, που είναι κρίσιμο για το τελικό ύψος της νέας σύνταξης.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017. Η τροπολογία αλλάζει τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και εξισώνει παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με ενιαίο ασφάλιστρο 4%. Το κόστος για τους ασφαλισμένους υπολογίζεται σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο σε 12,5 εκατ. ευρώ. Μεγάλοι χαμένοι είναι: δημοτικοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι κ.ά., ενώ σε διακεκαυμένη ζώνη βρίσκονται και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή