ΠΟΕΔΗΝ: «Εικόνες φρίκης στα ψυχιατρικά νοσοκομεία»

ΠΟΕΔΗΝ: «Εικόνες φρίκης στα ψυχιατρικά νοσοκομεία»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθηλωμένοι ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού και χώρων, συχνά περιστατικά βίας και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για τη διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, η ΠΟΕΔΗΝ σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εισαγωγές ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και στους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων είναι αυξημένες χρόνο με τον χρόνο. Νοσηλεύονται υπεράριθμοι ασθενείς (πληρότητα 150%), σε ράντζα ή φιλοξενούνται σε τμήματα χρονίων περιστατικών τα οποία θα έπρεπε να έχουν κλείσει, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν λόγω οικονομικής αδυναμίας ανάπτυξης νέων ξενώνων, οικοτροφείων και προστατευόμενων διαμερισμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, πέρυσι στο Δρομοκαΐτειο εισήχθησαν 1.970 οξέα περιστατικά, έναντι 1.724 το 2015, 1.503 το 2014 και 2.125 το 2013. Το 60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες της Ευρώπης είναι 5%. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πολλά κοινωνικά περιστατικά (άστεγοι, άνεργοι κ.ά.) αλλά και ψυχικά πάσχοντες, δημιουργούν ψεύτικα επεισόδια για να επιτύχουν εισαγγελική παραγγελία εγκλεισμού, εξασφαλίζοντας έτσι στέγη και φαγητό. «Τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στην προοπτική ότι θα κλείσουν, έχουν δέκα χρόνια να προσλάβουν προσωπικό», σημειώνει η Ομοσπονδία και τονίζει, «σε τμήματα οξέων περιστατικών 30-40 ασθενών στα οποία νοσηλεύονται βαρυποινίτες, διεγερτικοί που εισάγονται με συνοδεία τριών αστυνομικών με χειροπέδες, τη νοσηλευτική φροντίδα την παρέχει μία νοσηλεύτρια και στην καλύτερη περίπτωση δύο, στη βάρδια. Τα περιστατικά βίας είναι συχνά. Εχουν καταγραφεί άγριοι ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί νοσηλευτών και ασθενών από άλλους διεγερτικούς ασθενείς. Κατά την εισαγωγή τους έχουν βρεθεί να κουβαλάνε όπλα και μαχαίρια. (…) Λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού και της αδυναμίας ειδικών διαμορφωμένων δωματίων –ήσυχοι θάλαμοι– συνεχίζουν να καθηλώνονται ασθενείς με ιμάντες στα κρεβάτια τους. Εικόνες φρίκης περασμένων δεκαετιών».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι με το σ/ν «επιδιώκει τη μεταφορά δραστηριοτήτων από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα», ότι βαίνουν προς κατάργηση τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και εισάγεται ο ιδιωτικός τομέας στη διαχείριση της ψυχικής νόσου, καθώς στην ψυχική υγεία θα συμμετέχουν δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή