Ο ρόλος της Ρωσίας και οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις

Ο ρόλος της Ρωσίας και οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εντελώς διαφορετικές αναγνώσεις για τον ρόλο της Ρωσίας στις αποκαλύψεις των WikiLeaks κυκλοφορούν από χθες. Συντηρητικοί σχολιαστές αναδεικνύουν την αποκάλυψη σύμφωνα με την οποία η CIA κατέχει όχι μόνο δικά της εργαλεία αλλά και ρωσικά και κινεζικά, που της επιτρέπουν να επιτίθεται σε συστήματα και να αποδίδει τις επιθέσεις αυτές σε Ρώσους, Κινέζους και άλλους. Το Fox News έκανε τάχιστα τη σύνδεση ανάμεσα στα εργαλεία αυτά και στις προεκλογικές διαδικτυακές επιθέσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες αποδόθηκαν από τις υπηρεσίες στη Ρωσία, με τον σχολιαστή Σιν Χάνιτι να ρωτάει αν η CIA ή κύκλοι εντός της ευθύνονται για τις διαρροές τις οποίες απέδωσαν στη Ρωσία.

Αντιθέτως, εντελώς διαφορετικά βλέπει τον ρόλο της Ρωσίας Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε ανωνύμως στο Reuters. Ο αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν υποψίες ότι τα WikiLeaks μπορεί να έλαβαν, ακόμη και εν αγνοία τους, τα αποκαλυπτικά έγγραφα από τις ρωσικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, η Ρωσία ευνοείται από το γεγονός ότι οι γερμανοαμερικανικές σχέσεις περιπλέκονται εκ νέου λίγο πριν από την επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Ουάσιγκτον.

Στις αποκαλύψεις περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τη χρήση του γιγάντιου αμερικανικού προξενείου στη Φρανκφούρτη ως βάσης από την οποία η CIA εξαπολύει επιχειρήσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε ότι ερευνά τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν και ότι, «αν υπάρξει αρχική υποψία ότι συγκεκριμένο άτομο διέπραξε συγκεκριμένο αδίκημα, μπορεί να ανοίξει προκαταρκτική έρευνα».

Το θέμα απασχόλησε έντονα τον γερμανικό Τύπο, με τη συντηρητική Frankfurter Allgemeine Ζeitung να αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη σελίδα της διαδικτυακής της έκδοσης. Μία από τις πτυχές που ανέδειξε ο σχολιαστής Ματίας Μίλερ φον Μπλούμενκρον αφορά την ασφάλεια των οχημάτων στο νέο περιβάλλον της όλο και μεγαλύτερης αυτοματοποίησης, εφόσον τα εργαλεία χάκινγκ της CIA ξεφύγουν από τον έλεγχο. «Τι θα συμβεί όμως αν τα κενά ασφαλείας παρουσιαστούν στο σύστημα οδήγησης ενός αυτοκινήτου. Δεν χρειάζεται καν να πρόκειται για πλήρως αυτο-οδηγούμενο όχημα, αρκεί ένα συμβατικό όχημα με λειτουργία αυτόματου πιλότου. Αυτή η γνώση σε λάθος χέρια μπορεί σύντομα να κοστίσει ζωές. Τι θα συμβεί αν η μυστική γνώση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας οδηγήσει ξαφνικά σε μεγαλύτερη ανασφάλεια, αν οι ίδιες οι υπηρεσίες γίνουν πηγή κινδύνου;» σημειώνει. «Είναι στοιχείο της ψηφιακής επανάστασης το γεγονός ότι ο νομοθέτης μένει συχνά πίσω από τα ταχέως εξελισσόμενα δεδομένα. Ομως, όπως ακριβώς οι απαιτήσεις από την Google, τη Facebook και άλλες ιδιωτικές εταιρείες γίνονται πιο συγκεκριμένες και πιο μεγάλες, έτσι απαιτούνται και ξεκάθαρα νομικά όρια για τις κρατικές λειτουργίες. Χρειάζεται ένας κανόνας που να φροντίζει να μη μένει για πολύ μυστικό τίποτα από αυτά που μαθαίνει, χρησιμοποιεί ή φυλάσσει ψηφιακά το κράτος».

Από την πλευρά τους, εταιρείες που ασχολούνται με την ασφάλεια των συστημάτων, όπως η Avast, σημείωσαν ότι το μόνο όπλο είναι η μεγαλύτερη διαφάνεια από τους κατασκευαστές, ώστε να εντοπίζονται και να βελτιώνονται γρήγορα τα κενά ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή