Κάμψη της βρετανικής οικονομίας διαπιστώνει ο οίκος Standard & Poor’s

Κάμψη της βρετανικής οικονομίας διαπιστώνει ο οίκος Standard & Poor’s

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πρώτα σημάδια κάμψης της βρετανικής οικονομίας ερμηνεύει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s τη μείωση που καταγράφει τους τελευταίους μήνες ο δανεισμός από καταναλωτές και επιχειρήσεις στη Βρετανία.

Η S&P έδωσε χθες στη δημοσιότητα τη σχετική έκθεσή της, ενώ την ίδια στιγμή ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ παρουσίαζε τον ενδιάμεσο προϋπολογισμό του για το 2017, με αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη. Τις συνόδευε, ωστόσο, με επώδυνα μέτρα, όπως η αύξηση της φορολογίας για τους αυτοαπασχολουμένους.

Οπως επισημαίνει η S&P, ο δανεισμός έχει περιοριστεί από τις αρχές του έτους, μολονότι η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων της στερλίνας κατά 0,25%, για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες του Brexit και της συνεπακόλουθης πολιτικής αβεβαιότητας. Ο εν λόγω οίκος τονίζει πως τα δάνεια σε καταναλωτές αυξάνονταν κατά περισσότερο από 10% ετησίως έως τον Μάιο του 2016 και έκτοτε η πιστωτική επέκταση επιβραδύνεται. Συντάσσεται, έτσι, με την πλειονότητα των οικονομικών αναλυτών, που, παρά τους βελτιωμένους ρυθμούς ανάπτυξης της Γηραιάς Αλβιώνος, προεξοφλούν ότι η βρετανική οικονομία πρόκειται, τελικά, να πληγεί από το Brexit. Σημειωτέον ότι κορυφαίοι αναλυτές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο Σίτι του Λονδίνου υπολογίζουν πως σε περίπτωση ενός «σκληρού Brexit», μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία για την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, θα αυξήσει το κόστος κατά 5% έως 10% του ΑΕΠ της χώρας έως το 2030.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών σκιαγραφούσε μια αρκετά ικανοποιητική εικόνα της βρετανικής οικονομίας, η οποία, όπως τόνισε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, «εξακολουθεί να διαψεύδει τους σχολιαστές σημειώνοντας στιβαρή ανάπτυξη». Αναγκάστηκε, ωστόσο, να παραδεχθεί πως η εικόνα δεν θα είναι εξίσου ικανοποιητική από το επόμενο έτος. Επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του γραφείου Προϋπολογισμού, σύμφωνα με το οποίο το βρετανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 2%, εκτίμηση σαφώς πιο αισιόδοξη από την προηγούμενη του Νοεμβρίου, που «μιλούσε» για ανάπτυξη μόλις 1,4%. Πρόκειται για την προς τα πάνω αναθεώρηση, την οποία είχαν προεξοφλήσει οι οικονομικοί αναλυτές, δεδομένου ότι είχε καταγραφεί η καλή πορεία της βρετανικής οικονομίας στα τέλη του περασμένου έτους.

Το γραφείο Προϋπολογισμού προεξοφλεί, όμως, πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 1,6% το επόμενο έτος, καθώς θα περιοριστούν οι καταναλωτικές δαπάνες εξαιτίας των υψηλότερων τιμών που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Βρετανοί μετά την υποχώρηση της στερλίνας. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και πάλι στο 1,7% το 2019 και θα επανέλθει το 2% το 2021. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, το γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει σημαντική μείωση του δανεισμού, από το 3,8% του βρετανικού ΑΕΠ στο οποίο έφθασε πέρυσι, στο 2,6% φέτος. Για τη διετία 2016-2017 εκτιμά πως θα περιοριστεί στα 51,7 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 59,5 δισ. ευρώ, από τα 68,2 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 78,5 δισ. ευρώ, που προέβλεπε τον Νοέμβριο, ενώ προεξοφλεί πως θα ακολουθήσει έντονα πτωτική πορεία μέχρι τουλάχιστον το 2020-21.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2017, ο Φίλιπ Χάμοντ ανακοίνωσε ότι από το επόμενο έτος αυξάνεται η φορολογία των αυτοαπασχολουμένων από το υφιστάμενο 9% στο 11%, με τη συλλογιστική ότι πρέπει να εναρμονιστούν οι φόροι που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, αδιακρίτως αν είναι υπάλληλοι ή ανεξάρτητοι επαγγελματίες. Οπως τόνισε, όχι μόνον πρέπει να είναι «ίδια αμοιβή, αλλά και ίδια φορολογία για την ίδια εργασία». Παράλληλα, περιορίζεται από τον Απρίλιο του επόμενου έτους το ύψος των μερισμάτων που μπορούν να λαμβάνουν αφορολόγητα τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων από το υφιστάμενο ποσό των 5.000 στερλινών, αντίστοιχο των 5.800 ευρώ, στις 2.000 στερλίνες, που αντιστοιχούν στις 2.300 ευρώ. Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε την αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά 2,3 δισ. ευρώ για τη δωρεάν παιδεία, όπως και για την επαναφορά των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή