Τα επιτόκια δανεισμού της Fed

Τα επιτόκια δανεισμού της Fed

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, οι επενδυτές έδιναν μόλις 30% πιθανότητα να αυξήσει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) τα επιτόκια δανεισμού στη συνεδρίαση της 14ης-15ης Μαρτίου. Ομως, μέχρι την Παρασκευή, ενώ είχε προηγηθεί σειρά σχολίων από αξιωματούχους της Fed, μεταξύ αυτών και της προέδρου Τζάνετ Γέλεν, οι επενδυτές έδιναν 80% πιθανότητα.

Οι επενδυτές είχαν υπ’ όψιν τους τα στοιχεία που έδειχναν ότι βελτιώνεται η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας, ότι έχει σταθεροποιηθεί η παγκόσμια οικονομία και ότι η Wall Street βρίσκεται σε ισχυρή ανοδική φάση, στοιχεία που δικαιολογούσαν την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εντός του έτους. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της Fed έπρεπε να βεβαιωθούν πως και οι παγκόσμιες αγορές είναι έτοιμες για μια αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τον Μάρτιο αλλά και για περαιτέρω αύξησή τους έως τα τέλη του 2017. Το 2015 και το 2016 η Fed είχε αποτύχει να εκπληρώσει την πρόβλεψή της για αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θέλει να ταυτίζονται οι προσδοκίες των αγορών με τα δικά της σχέδια. Από τις 27 αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού κατά 0,25% από το 1991, μόλις τρεις είχαν προβλεφθεί, με την αγορά να δίνει λιγότερο από 60% πιθανότητα για αύξηση έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία της Wells Fargo. «Δεν είχαμε δει καθαρά ποιοι κίνδυνοι είναι οι μεγαλύτεροι, οπότε χρειάστηκε να μας το τρίψουν στα μούτρα και να μας πουν: κοιτάξτε, σας έχει διαφύγει η ουσία», λέει ο κ. Τιμ Ντούι, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ορεγκον.

Τα οικονομικά δεδομένα εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες όπως είχε προβλέψει η Fed και η άνοδος του χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με τη βελτίωση της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης πρόσφεραν την ευκαιρία για αύξηση των επιτοκίων δανεισμού χωρίς να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση στις αγορές, έλεγαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι της Fed. Το αποτέλεσμα; Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες οι αξιωματούχοι της Fed κατάφεραν να αλλάξουν με επιτυχία τις προσδοκίες των επενδυτών που μέχρι τότε περίμεναν μόλις δύο αυξήσεις επιτοκίων το 2017 και πλέον περιμένουν τρεις ή και περισσότερες αυξήσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση αλλαγής του κλίματος διαδραμάτισε ο κ. Ουίλιαμ Ντάντλεϊ, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι από τους στενότερους συνεργάτες της κ. Τζάνετ Γέλεν, ενώ η Fed της Νέας Υόρκης αποτελεί τα «αυτιά και τα μάτια» της κεντρικής τράπεζας στη Wall Street. «Ηταν μάλλον ακραίο το γεγονός πως δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφιβολίας» για το αν θα αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, λέει ο κ. Ντέιβιντ Στόκτον από το Peterson Institute of International Research και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Fed. «Η αύξηση επιτοκίων τώρα τους παρέχει μεγαλύτερο περιθώριο επιλογών, ώστε να προχωρήσουν σε τρεις ή τέσσερις αυξήσεις εντός του έτους», προσθέτει.

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2016 η Fed είχε στείλει το μήνυμα πως σκοπεύει να προχωρήσει σε τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού το 2017, ωστόσο λίγοι την είχαν πιστέψει. Στο κάτω κάτω η Fed είχε υποσχεθεί αυξήσεις επιτοκίων τα δύο προηγούμενα χρόνια και είχε αποτύχει να εκπληρώσει στο ακέραιο την υπόσχεσή της. Το αποτέλεσμα ήταν οι αναλυτές των σημαντικότερων τραπεζών της Wall Street να προβλέπουν μόλις δύο αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού του 2017, μία τον Ιούνιο και μία δεύτερη τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου, πολλοί αξιωματούχοι συνέκλιναν προς την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει «σχετικά σύντομα» αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και μάλιστα με φρασεολογία παρόμοια με εκείνη που είχαν χρησιμοποιήσει τις δύο προηγούμενες φορές που είχαν αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού. Περιέργως οι αγορές δεν είχαν πιάσει το νόημα, οπότε αξιωματούχοι της Fed με μεγάλη επιρροή αναγκάστηκαν να το πουν απερίφραστα την προηγούμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή