Παραδοχή Πετρόπουλου για ασυνεννοησία με ΕΛΣΤΑΤ στο θέμα των συντάξεων

Παραδοχή Πετρόπουλου για ασυνεννοησία με ΕΛΣΤΑΤ στο θέμα των συντάξεων

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με την επάρκεια της νομοθετικής λειτουργίας της συγκυβέρνησης, ακόμα και στα κρισιμότατα θέματα όπως είναι αυτό του υπολογισμού των συντάξεων, εγείρονται όχι απλώς εξαιτίας των παρατηρούμενων καθυστερήσεων, αλλά και στη βάση των όσων αποκαλυπτικών είπε σήμερα στη Βουλή για την εμπλοκή που έχει καταγραφεί ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Αν. Πετρόπουλος ουσιαστικά αποκάλυψε, κατά την διάρκεια της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι κατά την κατάρτιση ή και ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, προ έτους, δεν υπήρξε στοιχειώδης συνεννόηση με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ώστε να είναι άμεσα εφαρμόσιμες οι διατάξεις περί νέου υπολογισμού των συντάξεων.

Ως γνωστόν, το όλο πρόβλημα καλείται να επιλύσει η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε μόλις χθες – εξέλιξη που πολλαπλασιάζει τόσο τα ερωτήματα για την εξέλιξη του ζητήματος, όσο και τις φωνές κριτικής από το χώρο της αντιπολίτευσης. «Είστε μαθητευόμενοι μάγοι της κακιάς ώρας», «γράψατε το νόμο στο πόδι», «απλώς μεταφράσατε το νόμο που σας έστειλε η τρόικα» ήταν ορισμένες από τις φράσεις της κριτικής που άκουσε η κυβέρνηση. «Είστε τόσο άχρηστοι που τόσα χρόνια δεν κάνατε ό,τι έκαναν άλλες χώρες» απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας, «οπότε μην κατηγορείτε εμάς που απλώς δεν φανταζόμασταν τις ελλείψεις».

Με αφορμή σχετική ερώτηση, λοιπόν, της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Παρασκευής Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε κατ’αρχήν ότι ζήτησε να έχει «την αλληλογραφία (ενν. του Υπουργείου) με την ΕΛΣΤΑΤ». Η κυρία Χριστοφιλοπούλου ζήτησε να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο αυτής της αλληλογραφίας, αλλά ο κ. Πετρόπουλος περιορίστηκε να συνεχίσει την απάντησή του, αποκαλύπτοντας προβλήματα και ανεπάρκειες από την εποχή του σχεδιασμού του νόμου Κατρούγκαλου και που συνεχίστηκαν έως πρόσφατα – πολλούς μήνες αργότερα, δηλαδή.

«Προφανώς θα έχετε υποθέσει πως η σχετική διάταξη του νόμου δεν διατυπώθηκε από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ και τα θέματα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Θέλω να πω με αυτό ότι η σχετική διατύπωση στον νόμο υπεβλήθη όχι από την ΕΛΣΤΑΤ φυσικά, αλλά από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, που γνωρίζουν τα σχετικά ζητήματα. Και είναι σύμφωνη η σχετική διατύπωση με τη διεθνή βιβλιογραφία» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός για να συνεχίσει: «Βεβαίως η μεθοδολογία δεν είναι η ίδια παντού, αλλά η βιβλιογραφία η οποία ετέθη υπόψη μας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου υπεδείκνυε κατ’ αποτέλεσμα τη σχετική διατύπωση ως εύστοχη διατύπωση. Από 24 Μαΐου η αρμόδια διευθύντρια του Υπουργείου απευθύνθη στην ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις για να έχουμε με απόλυτη ασφάλεια την ορθή επιλογή του σχετικού συντελεστή. Δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να θεωρήσει ως κίνηση αμελή ή κίνηση ύποπτη».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε: « Έγινε η διαδικασία των συζητήσεων με την ΕΛΣΤΑΤ σε διαδοχικές συναντήσεις από τότε και πράγματι είναι ένα δυσχερές θέμα, απασχόλησε πάρα πολύ τους ειδικούς ο τρόπος επιλογής του σωστού συντελεστή και αυτό είναι που συνέβη και καταλήξαμε με βάση και τις μελέτες που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ και τις υποδείξεις σε αυτόν τον τρόπο υπολογισμού. Διότι ενώ κατά τη διεθνή βιβλιογραφία ο συντελεστής της ετήσιας μεταβολής μισθού είναι συντελεστής που προσφέρεται για τον σκοπό που πρέπει να επιτελέσει σύμφωνα με τον νόμο, εντούτοις δεν υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία γιατί, όπως και η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε σχετικά πριν λίγες ημέρες, αποκλίνει από τον δείκτη κόστους-εργασίας. Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή, έχει δείκτη κόστους-εργασίας, δεν ταυτίζεται αυτός με τον δείκτη ετήσιας μεταβολής μισθών.

Γι’ αυτόν τον λόγο επελέγη, με επιστημονικό τρόπο, ως ορθότερη η μεθοδολογία κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών σύμφωνα με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Δεν χρειάζεται να ψάχνετε άλλους λόγους σχετικούς με την εξεύρεση και την προσπάθεια εξεύρεσης του σωστού συντελεστή».

Και ο κ. Πετρόπουλος κατέληξε: «Ήταν, πραγματικά, μία δύσκολη δουλειά και γι’ αυτό τράβηξε τόσον καιρό, αν υπολογίσετε από τον Μάιο πόσος καιρός πέρασε για να γίνει όλη αυτή η δουλειά. Φυσικά, η ΕΛΣΤΑΤ άρχισε μεθοδολογικά να εξετάζει το θέμα περίπου από τον Νοέμβριο, όταν κατέληξαν οι μεταξύ τους συνεργαζόμενοι φορείς, δηλαδή η Εθνική Αναγνωριστική Αρχή, οι υπηρεσίες του Υπουργείου και η ΕΛΣΤΑΤ. Άρχισαν τον Νοέμβριο να επεξεργάζονται πολύ πιο συγκεκριμένη, προσδιορισμένη πλέον, έρευνα πάνω στο πλαίσιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να καταλήξει στην πρόταση, την οποία εμείς υποβάλουμε μετά από αυτή την επεξεργασία, με τη σχετική τροπολογία».

Εσπευσε, τέλος, να σημειώσει πως το όποιο πρόβλημα άγγιζε και αγγίζει όσους «αιτούνται σύνταξη μετά τη 13η Μαΐου του 2016. Χρειάζεται μόνο γι’ αυτούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή