Στο «τιμόνι» της Ε.Ε. ξανά ο Τουσκ

Στο «τιμόνι» της Ε.Ε. ξανά ο Τουσκ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τα 27 από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ψήφισαν χθες την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ για άλλα 2,5 χρόνια στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, παρά τις σθεναρές προσπάθειες της Πολωνίας και τη στήριξη άλλου υποψηφίου στη Σύνοδο Κορυφής χθες στις Βρυξέλλες.

«Θα δουλέψω με όλους σας χωρίς καμία εξαίρεση, καθώς είμαι πραγματικά αφοσιωμένος στην ενωμένη Ευρώπη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η επανεκλογή του Πολωνού πολιτικού είχε μεγάλο παρασκήνιο, καθώς το μόνο κράτος-μέλος που δεν ψήφισε τον κ. Τουσκ δεν ήταν άλλο από την ίδια την Πολωνία, που πέραν του γεγονότος ότι πρότεινε άλλον υποψήφιο, συγχρόνως απειλούσε ότι δεν θα υπογράψει τα συμπεράσματα της Συνόδου αν δεν επιτραπεί στον υποψήφιό της να παρουσιάσει τις απόψεις του.

Αφού τελικά ο υποψήφιός της δεν παρουσίασε καμία άποψη, η Πολωνία αρνήθηκε να υπογράψει τα συμπεράσματα της Συνόδου, με αποτέλεσμα να εκδοθούν υπό την ευθύνη της μαλτέζικης προεδρίας και όχι με την υπογραφή των 28 κρατών-μελών.

«Δεν θα επιτρέψουμε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκλεγεί χωρίς την υποστήριξη της ίδιας του της χώρας», δήλωνε χθες το πρωί πριν από την ψηφοφορία η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο. Η πολωνική κυβέρνηση είχε αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τουσκ, καθώς θεωρούσε ότι είναι μέρος του κατεστημένου των Βρυξελλών, εφόσον έχει κατηγορήσει και ο ίδιος την πολωνική κυβέρνηση για διάβρωση των δημοκρατικών στάνταρντ της χώρας.

Αιχμές κατά Γερμανίας

Ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, σχολίασε ότι η επανεκλογή του Τουσκ αποκαλύπτει ότι η Γερμανία είναι ο κυρίαρχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Ο κανονισμός ότι οι αξιωματούχοι για να εκλεγούν πρέπει να έχουν την υποστήριξη της χώρας τους παραβιάσθηκε», τόνισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι οι πληροφορίες για έξοδο της Πολωνίας από την Ε.Ε. είναι «ανοησίες».

Ο υποψήφιος που είχε προτείνει η Πολωνία ήταν, μέχρι που έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, ευρωβουλευτής στο ΕΛΚ. Ο Γ. Βόλφσκι, μετά την τελευταία του κίνηση, διαγράφηκε από το κόμμα, καθώς το ΕΛΚ υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Τουσκ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον κ. Τουσκ προτού ξεκινήσει η Σύνοδος. «Ο Ντόναλντ Τουσκ πρέπει να μείνει, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και πρόεδρος», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Ενώ τεχνικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν χρειάζεται ομοφωνία για να εκλεγεί, η Ε.Ε. πάντα προτιμάει οι ψηφοφορίες σε τέτοια θέματα να είναι ομόφωνες, καθώς δείχνει ενότητα σε βασικά θέματα της Ενωσης.

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας «Νόμος και Δικαιοσύνη» κέρδισε τις εκλογές το 2015 υποσχόμενο ότι θα στηρίξει τα εθνικά συμφέροντα, αφήνοντας πίσω τις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασίες, ώστε να εφαρμόσει τα ευρωπαϊκά στάνταρντ στη χώρα, αφού η Βαρσοβία απέτυχε να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του ανώτατου δικαστηρίου της Πολωνίας, με τα οποία διαφωνούσε η κυβέρνηση.

«Πρόσεχε τις γέφυρες»

Το άσχημο κλίμα μεταξύ του Ντόναλντ Τουσκ και της πολωνικής κυβέρνησης εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε μετά την εκλογή του, απευθυνόμενος στην Πολωνή πρωθυπουργό, «πρόσεχε τις γέφυρες που καις, γιατί όταν περάσεις απέναντι, δεν θα μπορέσεις να επιστρέψεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή