Διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε γάμο βόρεια της Βαγδάτης

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας σε γάμο βόρεια της Βαγδάτης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Γάμο σε χωριό βόρεια της Βαγδάτης χτύπησαν χθες δύο βομβιστές αυτοκτονίας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 26 ανθρώπων.

Η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα, άρχισε με έναν βομβιστή να ανατινάζεται στην αίθουσα της γαμήλιας δεξίωσης στο χωριό Χαζάζ, κοντά στην πόλη του Τικρίτ, 130 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης.

Την ώρα που επιζήσαντες της πρώτης επίθεσης μαζεύτηκαν για να προσφέρουν βοήθεια στους τραυματίες, δεύτερος βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά που φορούσε. Οι νεόνυμφοι προέρχονταν από οικογένειες οι οποίες εγκατέλειψαν την επαρχία Ανμπάρ, λόγω των σχέσεών τους με σουνίτες πολιτοφύλακες που πολεμούν στο πλευρό του ιρακινού κυβερνητικού στρατού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να εκδιώξει τους μαχητές του Ι.Κ. από τη δυτική Μοσούλη εντός ενός μηνός ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας του ιρακινού στρατού, αντιστράτηγος Ταλίμπ Σαγκατί.

Καθώς ο ιρακινός κυβερνητικός στρατός προωθείται στη δυτική Μοσούλη, οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν ολοένα και πιο σθεναρή αντίσταση από μαχητές του Ι.Κ, οι οποίοι χρησιμοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας και ελεύθερους σκοπευτές για να αμυνθούν στο τελευταίο τους σημαντικό προπύργιο επί ιρακινού εδάφους.

Οι επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη των ανατολικών συνοικιών της πόλης, που εγκαινιάσθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου με την υποστήριξη συμμαχικών δυνάμεων, διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες.Παρότι οι λίγες χιλιάδες εναπομείναντες τζιχαντιστές μαχητές στη δυτική Μοσούλη, που είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, αντιμετωπίζουν 100.000 Ιρακινούς κυβερνητικούς στρατιώτες, οι παράτολμες τακτικές τους στις μάχες στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη τούς επέτρεψαν να καθυστερήσουν σημαντικά την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Την Πέμπτη, μάχες διεξάγονταν κοντά στο μουσείο της Μοσούλης, όπου μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν κινηματογραφήσει την καταστροφή αρχαιοτήτων το 2015. Οι πρώτες εικόνες από το μουσείο έδειχναν ότι εκτός από την ολοσχερή καταστροφή των εκθεμάτων, οι ισλαμιστές πυρπόλησαν την υπόγεια βιβλιοθήκη, όπου φυλάσσονταν ανεκτίμητης ιστορικής αξίας πάπυροι και χειρόγραφα. «Η πρώτη γραμμή είναι δίπλα στο μουσείο. Ελεύθεροι σκοπευτές των ισλαμιστών βρίσκονται στα γύρω κτίρια», είπε Ιρακινός αξιωματικός.

Η 9η Μεραρχία του ιρακινού στρατού και σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι κατέλαβαν τον κύριο δρόμο μεταξύ της Μοσούλης και της κατειλημμένης από τους ισλαμιστές κωμόπολης Ταλ Αφάρ στα δυτικά της πόλης, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους πολιορκημένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή