Ο Ντράγκι δεν υποχώρησε στις πιέσεις

Ο Ντράγκι δεν υποχώρησε στις πιέσεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και επανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017. Η μοναδική παραχώρηση που έκανε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στους επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ήταν να αφαιρέσει τη δέσμευση πως «θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα», αν χρειαστεί, ώστε να πετύχει τον στόχο του πληθωρισμού. Σχολιάζοντας την αλλαγή, ο κ. Ντράγκι είπε ότι η φράση αφαιρέθηκε ώστε «να σταλεί το σήμα πως δεν υπάρχει πλέον το αίσθημα του κατεπείγοντος ως προς τη λήψη περαιτέρω μέτρων».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέκρουσε χθες τις πιέσεις που προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία, ώστε να στείλει το μήνυμα προς θα αρχίσει να προετοιμάζεται για έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται τον Φεβρουάριο στο 2% και την οικονομία της Ευρωζώνης να αναπτύσσεται ικανοποιητικά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταπάτησε χθες, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, τον άτυπο κανόνα οι πολιτικοί να μην παρεμβαίνουν σε ζητήματα νομισματικής πολιτικής και ζήτησε να αρχίσει την κατάλληλη στιγμή (δηλαδή σύντομα) η έξοδος από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ δεν υποχώρησε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για συνέχιση των μηνιαίων αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του έτους και για ενδεχόμενη χρονική και ποσοτική επέκτασή τους αν καταστεί αναγκαίο. Παράλληλα, η Φρανκφούρτη δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα επανέλαβε την πρόθεση να τα μειώσει ακόμη περισσότερο αν χρειαστεί. Δικαιολογώντας τη στάση του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες πως «ακόμη δεν υπάρχει σημάδι πειστικής ανοδικής τάσης του δομικού πληθωρισμού».

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί «μόνο σταδιακά» τα επόμενα χρόνια. Χθες η ΕΚΤ παρουσίασε τις νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Για το 2017, η ΕΚΤ αναθεώρησε σημαντικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό από το 1,3% στο 1,7%. Ωστόσο, προβλέπει πως το 2018 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 1,6% (προηγούμενη πρόβλεψη 1,5%) για να αυξηθεί και πάλι στο 1,7% το 2019. Στόχος της ΕΚΤ είναι πληθωρισμός «κάτω αλλά κοντά στο 2%». Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,8% εφέτος (από 1,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), στο 1,7% το 2018 (από 1,6%) και στο 1,6% το 2019 (αμετάβλητη).

Η αντίδραση των αγορών

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς είχαν υποστηρίξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκλείσει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Η φράση του κ. Ντράγκι πως πλέον δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για λήψη νέων μέτρων φαίνεται πως αποτέλεσε τη μοναδική παραχώρηση στα «γεράκια» της ΕΚΤ. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά σε αυτήν την ελάχιστη παραχώρηση (και στην αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό), με την απόδοση των γερμανικών δεκαετών ομολόγων να αυξάνεται κατά 5 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, ενώ σε πολλά χρηματιστήρια οι απώλειες μετατράπηκαν σε κέρδη.

Το ευρώ έφτασε να ενισχύεται μέχρι 0,5% έναντι του δολαρίου, ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρώς και ενισχυόταν κατά 0,35% στο 1,0575. Η ΕΚΤ διστάζει να εγκαταλείψει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, διότι αφενός οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι αδύναμες και αφετέρου ανησυχεί για το αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να έχουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία το επόμενο εξάμηνο. Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται οι τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων) διατηρήθηκε στο 0,9% τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή