Στις 15 Μαρτίου ξεκινάει η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο του ΟΠΑΠ

Στις 15 Μαρτίου ξεκινάει η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο του ΟΠΑΠ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου θα διαρκέσει η δημόσια εγγραφή για την ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ σχετικά με την απόκτηση των περίπου 200.000 ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μια που σκοπεύει να εκδώσει ο οργανισμός. Ο τελευταίος επιχειρεί με τη συγκεκριμένη έκδοση να αντλήσει από Ελληνες και ξένους επενδυτές περί τα 200 εκατ. ευρώ, μέσα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και με την κυβέρνηση να συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Πάντως, αν όλα πάνε καλά, οι νέες κοινές ομολογίες που θα εκδώσει ο ΟΠΑΠ θα τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α. από την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017.

Στόχος της διοίκησης του ΟΠΑΠ είναι τα νέα κεφάλαια να διοχετευθούν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των δικτύων των τυχερών παιγνίων του. Συγκεκριμένα, περί τα 72 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για υποδομές πληροφορικής, 45 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δικτύου πρακτορείων (20 εκατ. ευρώ) και του νέου δικτύου των VLTs (25 εκατ. ευρώ) που αναπτύσσει και τέλος περίπου 83 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης.

Οι όροι της έκδοσης των νέων κοινών ομολογιών θα καθοριστούν αμέσως μετά τη δημόσια εγγραφή που θα γίνει από 14 έως 17 Μαρτίου. Προηγουμένως η διοίκηση της εταιρείας, σε συνεργασία με τους αναδόχους της έκδοσης, θα καθορίσει το εύρος απόδοσης των ομολογιούχων. Οσον αφορά τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, τον μόνο όρο που θέτει για την πραγματοποίηση της έκδοσης, είναι να ξεπεράσει τις 100.000 ομολογίες, ήτοι να επιτευχθεί η άντληση 100 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των ομολογιών αυτή αναμένεται να είναι πενταετής.

Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι στη δημόσια προσφορά του Κοινού Ομολογιακού Δανείου (ΚΟΔ) είναι η Eurobank Ergasias και η Εθνική Τράπεζα. Οι δύο τράπεζες ενεργούν και ως σύμβουλοι στην έκδοση, ενώ ανάδοχοι είναι η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, η Euroxx Χρηματιστηριακή και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης των νέων ομολογιών, η διαιτησία στην οποία προσέφυγε ο οργανισμός κατά του Ελληνικού Δημοσίου τον χειμώνα του 2015, είχε ως αντικείμενο τη διεκδίκηση αποζημίωσης 1,375 δισ. ευρώ. Η προσφυγή αφορούσε στην αλλαγή του κανονισμού διενέργειας του παιγνίου των VLTs, η οποία, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, καθιστούσε ασύμφορη τη διενέργεια του παιγνίου. Η αλλαγή, ωστόσο, στον κανονισμό που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 οδήγησε σε ανάκληση του αρχικού αιτήματος διαιτησίας. Τώρα η ΟΠΑΠ Α.Ε. διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο νομιμότοκη αποζημίωση ύψους 108 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αντιστοιχεί στις θετικές ζημίες που υπέστη η εταιρεία από την αναγκαστική αναστολή της υλοποίησης του έργου των VLTs και στα διαφυγόντα κέρδη που είχε στο συγκεκριμένο διάστημα. Σε ό,τι αφορά την τελευταία παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (επιστολή της 21.12.2016 της Γ.Δ. Εσωτερικής Αγοράς) στις ανακολουθίες της κυβέρνησης που σημειώθηκαν στην κατάρτιση του κανονισμού διενέργειας των VLTs, η διοίκηση του ΟΠΑΠ εκτιμά ότι η τελευταία απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) σχετικά με τα VLTs, «συνάδει με το ενωσιακό δίκαιο και πιθανολογείται ότι η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα οδηγήσει σε δυσμενείς εξελίξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή