Επίθεση Αυγενάκη στην Κυβέρνηση για την φέτα

Επίθεση Αυγενάκη στην Κυβέρνηση για την φέτα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς κ.κ Αποστόλου και Τσιρώνη, κάνει ο γραμματέας της ΝΔ κ. Αυγενάκης με αφορμή το θέμα της φέτας που περιλαμβάνεται στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε – Καναδά. Ο κ. Αυγενάκης κάνει λόγο για κοροϊδία «πανικό, θράσος και διγλωσσία» καθώς όπως αναφέρει σχετικώς «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών όταν η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν. Τώρα η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ψηφίσει ΝΑΙ στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Αναλυτικά η τοποθέτηση και η ερώτηση που ακολουθεί:

«Μετά τη σύναψη της Εμπορικής Συμφωνίας CETA μεταξύ της Ε.Ε. – Καναδά, συνεχίζεται η διγλωσσία των στελεχών της Κυβέρνησης για το θέμα της φέτας. Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ. Γ. Κατρούγκαλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας ενώπιον όλων των ευρωβουλευτών.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δια του αρμοδίου τότε Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιώργου Σταθάκη, υπερψήφισε τη συμφωνία στο Συμβούλιο Υπουργών όταν η συμφωνία πήγε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την καταψήφισαν. Τώρα η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα ψηφίσει ΝΑΙ στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εντωμεταξύ:

Στις 13-6-2016, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Ευάγγελος Αποστόλου, δίνει τη  διαβεβαίωση ότι «το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά».

Στις 15-2-2017, ημέρα ψήφισης της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Καναδά (CETA) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Υπουργός επιμένει ότι είναι «θωρακισμένη η φέτα στο πλαίσιο της CETA», υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε «μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις να διασφαλίσει ότι μετά την μεταβατική περίοδο των 5 χρόνων, ο όρος φέτα δεν θα χρησιμοποιείται από κανένα λευκό τυρί ιδιαίτερα στις δύο συγκεκριμένες συμφωνίες, που είναι η συμφωνία με τη Νότιο Αφρική και τον Καναδά».

Στις 21-2-2017, ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Τσιρώνης, υπογραμμίζει τις μεγάλες επιφυλάξεις του για την CETA, σημειώνοντας ότι «αυτές οι συμφωνίες είναι καταστροφικές» και λέγοντας ότι είναι  «πολύ σημαντικότερη από τα μνημόνια είναι για τη ζωή μας μία τέτοια συμφωνία …»

Στις 5-3-2017, ο Υπουργός κ. Ευάγγελος Αποστόλου δηλώνει ότι «Δουλεύουμε με την Κομισιόν για να απαγορευτεί η χρήση του όρου "φέτα" από οποιαδήποτε άλλη χώρα».

Χθες. 9-3-2017, κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Χόγκαν στα Γρεβενά, ο Υπουργός δηλώνει ότι «καταβάλλονται προσπάθειες για να επιτευχθεί αναθεώρηση της συμφωνίας CETA για τη φέτα (…), ο Επίτροπος δοκίμασε φέτα και αναγνώρισε πως είναι μοναδικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης που πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται (…), υπάρχει χρόνος να γίνουν περισσότερα για τις διεθνείς συμφωνίες». 

Η Κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει με παρρησία τον ελληνικό λαό και τους Έλληνες παραγωγούς. Οφείλει να πει την αλήθεια, να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει το λαϊκισμό και την τακτική του στρουθοκαμηλισμού, της διγλωσσίας και της συστηματικής και μεθοδευμένης εκτόξευσης ασυναρτησιών από Υπουργούς, με προφανή στόχο να θολώσει τα νερά και να εξαπατήσει για μία ακόμη φορά τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός

1. Ποια είναι η θέση σας κ.κ. Υπουργοί αναφορικά με τη CETA;»

                                                                                                 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή