Γερή καρδιά με πρωινό και μικρά γεύματα

Γερή καρδιά με πρωινό και μικρά γεύματα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σωστό πρωινό, στο πλαίσιο μίας διατροφής που θα αποτελείται από μικρά και συχνά γευμάτα στη διάρκεια της ημέρας και από την οποία δεν θα λείπει ο καφές, φαίνεται να είναι βασικά συστατικά της «συνταγής» για μία γερή καρδιά. Αυτό καταδεικνύει η μελέτη «Κορινθία», τα

προκαταρκτικά αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο διεθνές συνέδριο καρδιαγγειακής ιατρικής «Cardio Athena 2017», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονήθηκε ομάδα επιστημόνων πολλών ειδικοτήτων, με κύριο ερευνητή τον καθηγητή και διευθυντή της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Δημήτρη Τούσουλη, περίπου 2.000 ατόμα από διάφορες περιοχές της Κορίνθου, υποβλήθηκαν σε κλινικές, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, και αξιολογήθηκαν με στόχο τον συσχετισμό περιβαλλοντικών παραγόντων και του τρόπου ζωής με την εμφάνιση χρόνιων παθήσεων. Από τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά πρωϊνό έχουν καλύτερη καρδιαγγεική υγεία σε σχέση με αυτούς που το «αποφεύγουν», καθώς εμφάνιζαν μικρότερη επίπτωση περιφερικής αγγειακής νόσου και αθηροσκλήρωσης. «Επίσης», αναφέρει ο καθηγητής κ. Τοσούλης, «οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μικρά και συχνά γεύματα, δηλαδή 4-5 φορές την ημέρα, παρουσίαζαν μία σειρά από ευνοϊκούς καρδιαγγειακούς παράγοντες, όπως καλύτερη λειτουργικότητα της καρδιάς, μειωμένο ποσοστό αθηρωμάτωσης με παρουσία ελάχιστων αλλοιώσεων στις καρωτίδες αρτηρίες και σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, σε σχέση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωσαν δύο γεύματα την ημέρα».

Στο ίδιο πλαίσιο οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι ανέφεραν κατανάλωση τουλάχιστον τριών φλυτζανιών την ημέρα εμφάνιζαν πιό «υγιή αγγεία», αφού είναι μειωμένη έκταση της αθηρωμάτωσης στις καρωτίδες αρτηρίες. Η μελέτη πιστοποίησε και την ευγερτική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας και της καλής ψυχικής κατάστασης στην υγεία της καρδιάς των ηλικιωμένων. Οπως κατέδειξε η μελέτη, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα στα άτομα μεγάλης ηλικίας αποτρέπει πολλά επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής, μίας συχνής αρρυθμίας σε ηλικιωμένους με δυνητικά σοβαρές επιπλοκές και συνέπειες. Παράλληλα, ηλικιωμένοι με συμπτωματολογία κατάθλιψης, εμφάνιζαν σε μεγαλύτερη συχνότητα καρδιαγγειακή νόσο έναντι όσων δεν είχαν πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί καρδιολόγοι προειδοποιούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι αθώο για την καρδιά. Πρόσφατη έρευνα της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, τεκμηριώνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μεν λιγότερο επιβλαβές από το συμβατικό, ωστόσο προκαλεί την ίδια βλάβη στην ελαστικότητα των αγγείων. «Που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του συμβατικού τσιγάρου, αλλά ως μία “γέφυρα” για την διακοπή του», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Τούσουλης. Η επίπτωση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων στην καρδιαγγειακή υγεία θα συζητηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου «Cardio Athena 2017» το οποίο διοργανώνεται από την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο και το Ομώνυμο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αρρυθμιών και το Ιδρυμα Καρδιαγγειακής Ερευνας και Επιμόρφωσης «ΚΑΡΔΙΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή