Notebook

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γερουσιαστής κατά Χ. Ζιν

Ο Κιμ Χέντρεν, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Αρκάνσας, καταθέτει πρόταση για την απαγόρευση των βιβλίων του Χάουαρντ Ζιν από τα σχολεία της πολιτείας στην οποία εκλέγεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που διώκεται ο διάσημος ιστορικός, που έγραψε την Ιστορία των ΗΠΑ μέσα από την οπτική των γυναικών, των Αφροαμερικανών, των εργατών και των Αμερικανών ιθαγενών. Το 2013, ο τότε κυβερνήτης της Ιντιάνα, Μιτς Ντάνιελς, ζήτησε την απόσυρση του «Ιστορία του λαού των ΗΠΑ» από τα σχολεία της περιοχής. Ο Χέντρεν, ωστόσο, είναι ο πρώτος που απαιτεί την απόσυρση παντός βιβλίου του Ζιν.

«Κόκκινο» στην Καρντάσιαν

Ο Καρλ Πάια είναι 74 ετών και τις προάλλες απασχόλησε την αστυνομία του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, διότι εισέβαλε στο βιβλιοπωλείο Barnes & Noble του Γκλάστονμπερι και κατέστρεψε αντίτυπα του «Selfish» της Κιμ Καρντάσιαν. Είχε την ευθιξία να παραδοθεί στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής ομολογώντας την πράξη του, η οποία επέφερε πρόστιμο 2.500 δολ. Ο Πάια είχε ρίξει κόκκινο υγρό στα αντίτυπα των βιβλίων, ενώ άφησε ένα σημείωμα, γραμμένο σε υπολογιστή, μιλώντας για το μίσος του στην Καρντάσιαν και «στους ομοίους της».

«Σιωπητήριο» στους άντρες

Ενα φεμινιστικό βιβλιοπωλείο στο Οχάιο των ΗΠΑ, το Loganberry Books, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, αποφάσισε να προβεί σε μια παράδοξη κίνηση: έως τα τέλη Μαρτίου, όλα τα βιβλία που είναι γραμμένα από άνδρες συγγραφείς θα εμφανίζονται στα ράφια με τη ράχη τους γυρισμένη προς τα μέσα, ενώ εκείνα των γυναικών θα συνεχίσουν να προβάλλονται κανονικά. Ετσι, 10.000 τίτλοι θα «σιωπήσουν» για τις επόμενες 15 ημέρες…

Ναρκωτικά στο Γ΄ Ράιχ

Είμαστε στα 1944. Ενώ οι ναζιστικές δυνάμεις καταρρέουν, ο Αδόλφος Χίτλερ στις συναντήσεις με τους επιτελείς του παρουσιάζεται γεμάτος αισιοδοξία. Ολοι αναρωτιούνται ποιον άσο έχει κρυμμένο στο μανίκι του ο Φύρερ. Ο άσος αυτός, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Νόρμαν Ολερ, «Blitzed», είναι η κοκαΐνη και τα οπιοειδή που λάμβανε ο Χίτλερ. Το βιβλίο του Ολερ βασίζεται και σε έγγραφα του προσωπικού γιατρού του Χίτλερ και χωρίζει τη χρήση ουσιών σε τρεις φάσεις: αρχικά, μεγάλες δόσεις βιταμινών χορηγούνταν ενδοφλέβια· στη συνέχεια, το 1941, εμφανίζεται η χρήση οπιούχων και ορμονών· η τρίτη φάση εντοπίζεται το 1943, όταν ο Χίτλερ λαμβάνει μείγμα κοκαΐνης και οπιούχων.

Ο Βαρουφάκης ξαναχτυπά

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της «περήφανης διαπραγμάτευσης», με άρθρο του στον Guardian την περασμένη Τρίτη, προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα που του έθεταν Βρετανοί πολίτες όταν εκείνος, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «And the weak suffer what they must? », περιόδευε στο Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας καμπάνια… κατά του Brexit. Σε ένα άρθρο που δεν λέει τίποτα καινούργιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανατρέχει στην «εσωτερική πάλη» μεταξύ όσων έγραφε και όσων έκανε ως υπουργός, προσπαθώντας να μας πείσει για τον διαχωρισμό που έκανε μεταξύ Ε.Ε. και ευρώ. Το σχόλιο του Ιαν Μπίρελ στο τέλος του άρθρου βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή