Η Αφρική θέλει ακόμη μία ομάδα της στο Μουντιάλ

Η Αφρική θέλει ακόμη μία ομάδα της στο Μουντιάλ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομόφωνη απόφαση του κογκρέσου της FIFA για αύξηση των ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Mουντιάλ, αρχής γενομένης από το 2026, σε 48 από 32, εκτός από κριτικές περί «πολιτικής απόφασης» του Τζιάνι Ινφαντίνο, με την οποία στοχεύει στη διατήρηση της επιρροής του στις δύο μεγαλύτερες συνομοσπονδίες, της Ασίας και της Αφρικής, που θεωρούνται «κλειδί» για όποιον θέλει να διεκδικήσει τη θέση του πλανητάρχη του ποδοσφαίρου, δημιουργεί και αιτήματα για την εκπροσώπηση των συνομοσπονδιών στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση παγκοσμίως.

Η κατανομή έχει ήδη γίνει και η Eυρώπη (UEFA) εξακολουθεί να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Συγκεκριμένα, στο μουντιάλ του 2026 η Ευρώπη θα εκπροσωπείται από 16 ομάδες (αντί για 13), η Αφρική από εννέα (αντί πέντε), η Ασία από οκτώ ή εννέα (αντί για τέσσερις ή πέντε), η Νότια Αμερική από έξι (αντί για τέσσερις ή πέντε), η Βόρεια Αμερική από έξι ή επτά (αντί για τρεις ή τέσσερις), η Ωκεανία από μία (αντί για μία ή καμία), ενώ μία θέση στο μουντιάλ έχει η εκάστοτε χώρα που το φιλοξενεί.

Η αφρικανική συνομοσπονδία (CAF), μέσω του επικεφαλής της Ντάνι Τζόρνταν, έστειλε το μήνυμα στον πρόεδρο της FIFA, Tζιάνι Ινφαντίνο, σε συνάντηση που είχαν. Παρά την προβλεπόμενη αύξηση των ομάδων τους από πέντε σε εννέα, οι Αφρικανοί θέλουν ακόμα μία θέση, υποστηρίζοντας ότι εδώ και πολλά χρόνια, από το 1978, υποεκπροσωπούνται σε αντίθεση με την Ευρώπη και ότι η διαφορά θα πρέπει να μειωθεί.

Η νέα μορφή του μουντιάλ, το οποίο αλλάζει για πρώτη φορά μετά το 1998, προβλέπει στον πρώτο γύρο 16 ομίλους των τριών ομάδων, αντί για οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων, όπως είναι σήμερα. Στη συνέχεια προβλέπονται πέντε γύροι με αγώνες νοκ άουτ, αντί για τέσσερις που είναι σήμερα.

Η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο θα δώσει επτά αγώνες. Οσους ακριβώς δίνει και σήμερα. Ομως, ο συνολικός αριθμός των αγώνων θα αυξηθεί από 64 σε 80, παρότι η διάρκεια της διοργάνωσης θα εξακολουθήσει να είναι 32 ημέρες.

Η ηγεσία της FIFA εκτιμά ότι με την αύξηση των ομάδων που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση θα αυξήσει τα έσοδά της κατά 1 δισ. δολ. σε σχέση με τα έσοδα 5,5 δισ. δολαρίων που αναμένει από το μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Οι πηγές των εσόδων θα είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα και οι χορηγοί.

Η κριτική που ασκείται έχει να κάνει με την παρουσία αδύναμων ομάδων και αδιάφορων αγώνων στη φάση των ομίλων. Με άλλα λόγια, υποστηρίζεται ότι η αύξηση της ποσότητας θα είναι εις βάρος της ποιότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή