Γιουνκέρ: «Εχουμε ήδη μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων»

Γιουνκέρ: «Εχουμε ήδη μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ των πυλών βρίσκεται μία Ευρώπη πολλών ταχυτήτων μετά την σημερινή συζήτηση των 27 στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Λίγες εβδομάδες πριν την επετειακή συνάντηση των 60 ετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ρώμη, όπου θα συζητηθεί το μέλλον της γηραιάς ηπείρου μία πρώτη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών μελών  έγινε και σήμερα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ φαίνεται να αναδεικνύει το σενάριο της ΕΕ πολλών ταχυτήτων καθώς όπως είπε «διαπίστωσα με έκπληξη ότι μερικά κράτη μέλη την έχουν εκλάβει σαν ένα σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην ανατολή και την δύση” κάτι το οποίο δεν ισχύει όπως εξήγησε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως  αυτό που λέει η λευκή βίβλός είναι ότι όσοι θέλουν να κάνουν πιο πολλά μπορούν να κάνουν πιο πολλά” αναφερόμενος στα πέντε σενάρια με το μέλλον της Ευρώπης που δημοσίευσε πριν μερικές μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Γιουνκέρ εμφανίστηκε για πρώτη φορά υποστηρικτικός του σεναρίου των πολλών ταχυτήτων τονίζοντας ότι αυτό ήδη ισχύει στην ΕΕ. Από την πρώτη ταχύτητα της ευρωζώνης, ο κ. Γιουνκέρ υπενθύμισε πως “ήδη έχουμε τον νόμο για τα διαζύγια που υποστηρίζεται μόνο από 17 κράτη μέλη, τον Ευρωπαίο εισαγγελέα  που αντίστοιχα μόνο μερικά κράτη μέλη υποστηρίζουν αυτό το εγχείρημα. Έχουμε ήδη μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ.

Όσον αφορά την άσχημη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε χθες  μετά το βέτο των Πολωνών στα συμπεράσματα στου Συμβουλίου, δείχνοντας την αντίδραση τους στην επανεκλογή του  Τουσκ ως πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ . Τουσκ είπε πως θα είναι σε επαφή με την Πολωνική κυβέρνηση, “σήμερα πρότεινα να καθιερώσουμε μία απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και της Πολωνίας και ελπίζω ότι οι Πολωνοί συνάδελφοί μου να δεχτούν την πρόταση μου αυτή” σε μία προσπάθεια να αλλάξει το τοξικό χθεσινό κλίμα με την κυβέρνηση της χώρας του.

Εξάλλου, ο Γιουνκέρ δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει να δει μια μέρα «τους Βρετανούς να ανεβαίνουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης.

«Ελπίζω πως θα έρθει μια μέρα που οι Βρετανοί θα ανέβουν και πάλι στο πλοίο» της Ευρώπης, δήλωσε στις Βρυξέλλες στο τέλος των συνομιλιών των 27, χωρίς τη Βρετανία, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή