Κρήτη, το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ

Κρήτη, το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Κρήτη βγάζει κυβέρνηση» έλεγαν παλαιότερα πολλοί γνώστες των εκλογικών ισορροπιών. Και μπορεί η συγκεκριμένη φράση να είναι μάλλον υπερβολική, καθώς υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες εκλογές όπου η Κρήτη έμεινε σταθερή στην κεντροαριστερή παράδοση της, αλλά κυβέρνηση εξελέγη η κεντροδεξιά, αυτό όμως που είναι βέβαιο είναι πως τα εκάστοτε ποσοστά και οι διαφορές που δίνει η μεγαλόνησος στα κόμματα εξουσίας αποτελούν βαρόμετρο για τον τελικό νικητή. 

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, που το διήμερο 13 και 14 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Λασίθι και Ηράκλειο.Κοιτώντας τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015, στους δύο αυτούς νομούς, η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανής.  Με ποσοστό 39,19% στο Λασίθι έναντι 25,98% της ΝΔ και με το αντίστοιχο στο Ηράκλειο να εκτοξεύεται στο 45,21% έναντι μόλις 20,33% , ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές «μονομαχίες» φαίνεται πως κατάφερε να πάρει την θέση του ΠΑΣΟΚ στην μεγαλόνησο, που από τις αρχές της μεταπολίτευσης μέχρι και το 2009 είχε πάντα συντριπτικά ποσοστά στο νησί.

Κοιτώντας τους άλλους δύο νομούς, Χανιά και Ρέθυμνο, βλέπουμε ότι στις εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επίσης την πρωτοκαθεδρία. Στα Χανιά, με ποσοστό 41,67% έναντι μόλις 19,4% της ΝΔ, ενώ στο Ρέθυμνο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν  38,13 έναντι 27,37%.

Από τα ανωτέρω αποδεικνύεται πως η Κρήτη αποτελεί «εκλογικό κάστρο» για τον ΣΥΡΙΖΑ που πήρε την σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ όπου μέχρι και τις εκλογές του 2009 ήταν ο αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος του νησιού.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχοντας ως αφετηρία το πλεονέκτημα ότι η Κρήτη είναι η γενέτειρα του, άρα έχει ιδιαίτερους δεσμούς με το νησί, αλλά και από το γεγονός ότι ο αγροτικός κόσμος του νησιού που αποτελεί ευρεία μάζα, είναι ιδιαίτερα απογοητευμένος από τις πολιτικές της κυβέρνησης, κάτι που αποτυπώθηκε στο πρόσφατο συλλαλητήριο στην Αθήνα, θέλει να αλλάξει το κλίμα στο νησί. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως είναι η δεύτερη επίσημη περιοδεία που πραγματοποιεί, μετά τον περασμένο Νοέμβριο (εκτός από τις ιδιωτικές όπως η πρόσφατη στην αρχαία Ελεύθερνα) κάτι που δείχνει πως η Κρήτη αποτελεί στοίχημα για τον πρόεδρο της ΝΔ που θέλει να το κερδίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή