«Είμαστε ήδη στην Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων»

«Είμαστε ήδη στην Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Μια σύνοδος κορυφής που είχε σκοπό να ενώσει τους «27» ενόψει των εορτασμών για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ κατέληξε να αναδείξει νέες διαχωριστικές γραμμές, με κάποιες χώρες να εκφράζουν επιφυλάξεις για την έννοια της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, την οποία προωθούν η Κομισιόν και ο άξονας Βερολίνου – Παρισίων – Μαδρίτης – Ρώμης. Η σύνοδος έληξε χωρίς κοινό ανακοινωθέν, καθώς η Πολωνία αρνήθηκε να υπογράψει πολλά από τα κοινά κείμενα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ποια στάση θα τηρήσει η Βαρσοβία στους εορτασμούς της Ρώμης.

«Αυτό που θέλουμε δεν είναι να εξαιρεθούν κάποιοι, είναι να οργανώσουμε την πρόοδο όσων επιθυμούν να κάνουν περισσότερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Διαπίστωσα με έκπληξη ότι μερικά κράτη-μέλη έχουν εκλάβει την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων ως σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Αυτό που λέει η Λευκή Βίβλος (σ.σ.: οι προτάσεις της Κομισιόν για το μέλλον της Ε.Ε.) είναι ότι όσοι θέλουν να κάνουν πιο πολλά μπορούν να κάνουν πιο πολλά».

Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισαν ότι Ευρώπη πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη. «Εχουμε ήδη μικρότερες ομάδες: την Ευρωζώνη, τον νόμο για τα διαζύγια που υποστηρίζεται μόνο από 17 κράτη-μέλη, τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα που επίσης υποστηρίζεται μόνο από κάποια κράτη-μέλη». Η Αγκελα Μέρκελ προσέθεσε ότι η στενότερη συνεργασία είναι «ανοικτή στη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών, δεν υπάρχουν αποκλεισμοί». Ως τομέα στον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η έννοια της ενισχυμένης συνεργασίας, η κ. Μέρκελ ανέφερε την άμυνα. «Οσα προβλήματα κι αν έχουμε, η Ε.Ε. είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο που συνενώνει την οικονομική ισχύ και την κοινωνική ασφάλεια με τρόπο που σπάνια συναντά κανείς στον κόσμο», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Κατά τη χθεσινή, δεύτερη ημέρα της συνόδου, απουσίαζε από το τραπέζι η Βρετανία, η οποία ετοιμάζεται να υποβάλει επισήμως αίτημα εξόδου από την Ε.Ε. πριν από το τέλος Μαρτίου, ενδεχομένως και την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που επανεξελέγη την Πέμπτη για άλλα 2,5 χρόνια στην προεδρία του οργάνου, είπε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιδράσει στο αίτημα εντός 48 ωρών από τη διατύπωσή του. Εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν από τις 15 Μαρτίου, θα προγραμματιστεί ειδική σύνοδος των «27» για τον σχεδιασμό των διαπραγματεύσεων εξόδου με τη Βρετανία στις 6 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν καταλήξει σε συμφωνία εντός διετίας, αλλιώς η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Ελπίδες Τουσκ

Παράλληλα, ο κ. Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει απευθείας γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την κυβέρνηση της Πολωνίας, η οποία αντιτάχθηκε την Πέμπτη στην επανεκλογή του, για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Ενα ερώτημα που δεν βρήκε άμεση απάντηση χθες είναι πόσο θα κρατήσει το κακό κλίμα ανάμεσα στην Πολωνία και τους υπόλοιπους «26» και αν θα επηρεάσει τις προετοιμασίες για την πανηγυρική σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου. «Είμαι πεπεισμένος ότι είναι κάτι παροδικό», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν. «Δεν βλέπω κανένα νόημα για τους Πολωνούς ή για τους υπολοίπους να μείνουν σε μια γωνία».

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, χαρακτήρισε «μη αποδεκτή» τη συμπεριφορά της Πολωνίας και εξέφρασε την ελπίδα «η Πολωνία να λογικευτεί ξανά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή