Προανακριτική για εξοπλιστικά Γ. Παπαντωνίου

Προανακριτική για εξοπλιστικά Γ. Παπαντωνίου

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρωτοβουλία των βουλευτών της κυβερνώσας πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατατέθηκε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής –ή όπως τυπικώς λέγεται «ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης»–, με τον Γιάννο Παπαντωνίου στο στόχαστρο για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Τα πρώτα «Ναι» από τον χώρο της αντιπολίτευσης ακούστηκαν ήδη έναντι της πρότασης (Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι), αλλά με επισημάνσεις και σχόλια αναφορικά με τη χρονική συγκυρία κατάθεσής της, καθώς επισημαίνεται πως η πρωτοβουλία εκδηλώθηκε σε μια αρνητικά φορτισμένη για την κυβέρνηση συγκυρία, «εξαιτίας των προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις και των νέων επικείμενων σκληρών μέτρων».

Στην πρότασή τους, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναφέρονται σε συγκεκριμένες υποθέσεις προμήθειας: 1) Αρμάτων μάχης τύπου Leopard, 2) επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Apache, 3) φρεγατών τύπου «S», 4) συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και 5) ελικοπτέρων μεταφοράς τύπου NH90. Αναφερόμενοι ειδικά στο πρόσωπο του κ. Παπαντωνίου, σημειώνουν πως από τις «έξι συναφείς μεταξύ των ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν όλες τον πρ. υπουργό Αμυνας Ιωάννη Παπαντωνίου, αποδίδονται με τα σχετικά βουλεύματα πράξεις απιστίας, από τις οποίες προήλθε πολύ μεγάλη οικονομική ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Πρόκειται για αδικήματα που σχετίζονται με τους εξοπλισμούς της χώρας», και υπό αυτό το πρίσμα κάνουν λόγο για τα αδικήματα της τέλεσης απιστίας σχετική με την υπηρεσία και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες τελεσθείσας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, με φερόμενο χρόνο τέλεσης από το 1999 και έπειτα» (σ.σ. αναφέρονται σε συμβάσεις του 2003).

Αντιδράσεις

«Ολα στο φως. Η Ν.Δ. λέει “Ναι” στην πρόταση», σχολίασαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ «δεν έχουμε κανένα λόγο να υπερασπιστούμε κανέναν», είπε από του βήματος της Ολομέλειας ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. «Λέμε “Ναι” στην προανακριτική, όπως και σε όλες τις έρευνες – ακόμη και σε εκείνες που εσείς λέτε “Οχι” όπως για παράδειγμα τον Βαρουφάκη, και την Τράπεζα Αττικής. Εσείς είπατε “Οχι” σε αυτές, και τώρα φέρνετε αυτή την πρόταση. Τώρα, που δεν έχετε τι να πείτε για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την ύφεση, πάτε στη διαφθορά για να δημιουργήσετε ένα σκηνικό», είπε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Το Ποτάμι λέει “Ναι” στην προανακριτική για τα εξοπλιστικά της περιόδου Παπαντωνίου. Η κοινωνία ζητάει απαντήσεις έστω και με καθυστέρηση», ήταν το σχόλιο και του Στ. Θεοδωράκη.

Η απάντηση Παπαντωνίου

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος βρισκόταν χθες στο Παρίσι και θα επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα, χαρακτήρισε τη σύσταση προανακριτικής «άθλιο πυροτέχνημα, που εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Αμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη –ή υποψία ένδειξης– παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεών μου», ανέφερε ο κ. Παπαντωνίου, υπενθυμίζοντας επίσης ότι «όλες αυτές οι συμβάσεις υλοποιήθηκαν χωρίς τροποποίηση από τις επόμενες κυβερνήσεις».

Με αυτό το σκεπτικό απέδωσε την επιλογή της κυβέρνησης στην επικοινωνιακή ανάγκη της να αλλάξει την επικαιρότητα από «τη συσσώρευση προβλημάτων με αιχμή την τρέχουσα διαπραγμάτευση» και «στη στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης», ενώ τόνισε στους δημοσιογράφους την απόλυτη βεβαιότητά του πως οι κατηγορίες για τις οποίες ελέγχεται θα καταρρεύσουν σαν χάρτινος πύργος.

Με τουλάχιστον 151 ψήφους η παραπομπή

Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η διαδικασία που ακολουθείται από τη στιγμή της κατάθεσης μιας τέτοιας πρότασης είναι κάπως περίπλοκη και σε κάθε περίπτωση περιλαμβάνει τη ρήτρα πως για τη λήψη απόφασης για την παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή απαιτείται σε ψηφοφορίες η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Κατ’ αρχάς, δίδεται η δυνατότητα να συγκληθεί ειδικό Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο «για τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους». Μεταξύ άλλων, μπορεί να αποφανθεί και για το εάν έχουν ή όχι παραγραφεί τα αδικήματα. Το τελευταίο έχει σημασία εν προκειμένω, καθώς τα καταγραφόμενα αδικήματα έγιναν πριν από πολλά χρόνια.

Οι προτείνοντες τη σύσταση προανακριτικής βουλευτές δεν εισηγούνται τη διαδικασία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, με το επιχείρημα ότι το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» είναι διαρκές και συνεπώς δεν τίθεται θέμα παραγραφής.

Αν, τελικώς, δεν τεθεί θέμα σύστασης ενός τέτοιου συμβουλίου, η Ολομέλεια θα κληθεί να αποφανθεί διά μυστικής ψηφοφορίας για την προανακριτική. Καθώς όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί οδεύει η εθνική αντιπροσωπεία, μετά το τέλος των εργασιών της ειδικής επιτροπής θα υπάρξει πόρισμα το οποίο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια προκειμένου οι 300 να αποφανθούν εάν υπάρχουν λόγοι για τη συγκρότηση ειδικού δικαστηρίου. Πάλι με μυστική ψηφοφορία και πάλι με τουλάχιστον 151 «Ναι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή