Επικυρώθηκε η καθαίρεση Παρκ

Επικυρώθηκε η καθαίρεση Παρκ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος εποχής στη Νότια Κορέα, καθώς το συνταγματικό δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης για καθαίρεση της εκλεγμένης προέδρου Παρκ Γκιουν Χιε. Η 65χρονη Παρκ βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει τη χώρα, οδηγώντας στη φυλακή και τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νοτιοκορεατικής επιχείρησης, της Samsung.

Η τελεσίδικη ετυμηγορία του συνταγματικού δικαστηρίου έδρασε ως πυροκροτητής στη φορτισμένη ατμόσφαιρα μιας διχασμένης κοινωνίας. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ εξαγριωμένων οπαδών της Παρκ και αστυνομικών πέριξ του συνταγματικού δικαστηρίου. Ο ένας εκ των δύο υπέκυψε σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφού έπεσε στον δρόμο από την οροφή αστυνομικού οχήματος, ενώ οι συνθήκες θανάτου του δευτέρου δεν είχαν γίνει μέχρι χθες γνωστές. Από την πλευρά τους, οπαδοί της αντιπολίτευσης γιόρτασαν την οριστική καθαίρεση της Παρκ με δική τους διαδήλωση κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Το συνταγματικό δικαστήριο οδηγήθηκε στην ομόφωνη απόφασή του κρίνοντας ότι η πρόεδρος Παρκ «παραβίασε, με σειρά ενεργειών της, το σύνταγμα και πρόδωσε την εμπιστοσύνη του λαού», όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του σώματος Λι Γιουνγκ Μι. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι η Παρκ, σε συνεργασία με τη στενή της φίλη Τσόι Σουν Σιλ, απέσπασε με αθέμιτα μέσα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από επιχειρήσεις και ότι επέτρεψε στην Τσόι, η οποία είναι απλή πολίτης, να αναμειγνύεται σε κρατικές υποθέσεις και να έχει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα.

Μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, η Παρκ υποχρεούται να εγκαταλείψει άμεσα το προεδρικό μέγαρο και χάνει τη ασυλία που απέρρεε από το αξίωμά της. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει για τις κατηγορίες που την βαρύνουν και, πιθανότατα, θα καθίσει στα εδώλια των κατηγορουμένων. Η χώρα θα κληθεί να αναδείξει τον διάδοχό της σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, εντός δύο μηνών, με πιθανότερο νικητή τον φιλελεύθερο Μουν Τζάε Ιν, ο οποίος έχασε τη μάχη με την Παρκ στις εκλογές του 2012.

Φορτισμένη συγκυρία

Τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς (Παρκ, Samsung) και η οξεία πολιτική κρίση πλήττουν τη Νότια Κορέα σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη, περιφερειακή συγκυρία. Οι πρόσφατες πυρηνικές και βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας κλιμάκωσαν την ένταση στη χερσόνησο, ενώ η Κίνα πνέει τα μένεα για την απόφαση της Σεούλ να εγκαταστήσει αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Ηδη, αεροπορικές εταιρείες ματαιώνουν, με πίεση του Πεκίνου, πτήσεις από την Κίνα προς τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Κορέας, γεγονός που θεωρείται οιωνός ακόμη περισσότερο αυστηρών αντίμετρων στο προσεχές μέλλον. Ο τουρισμός και το λιανικό εμπόριο της Νότιας Κορέας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον μεγάλο γείτονά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή