Υπέρμαχος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι

Υπέρμαχος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ο Μάριο Ντράγκι

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανυποχώρητη στάση τήρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέναντι στους επικριτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, διατηρώντας τη δέσμευση να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017 και να διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η μοναδική παραχώρηση της Φρανκφούρτης απέναντι στους Γερμανούς, κατά κύριο λόγο, επικριτές της ήταν να αφαιρέσει από την ανακοίνωσή της τη φράση που έλεγε πως είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει «όλα τα εργαλεία» ώστε να επιτύχει τον στόχο για 2% πληθωρισμό. Σχολιάζοντας την αλλαγή στη διατύπωση, ο κ. Ντράγκι είπε την Πέμπτη πως η φράση αφαιρέθηκε ώστε «να σταλεί το σήμα πως δεν υπάρχει πλέον το αίσθημα του κατεπείγοντος ως προς τη λήψη περαιτέρω μέτρων». Κατά τα άλλα, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέκρουσε τις πιέσεις για σκλήρυνση της νομισματικής της πολιτικής. Το πρωί της Πέμπτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ζητήσει να αρχίσει η ΕΚΤ την κατάλληλη στιγμή (δηλαδή σύντομα) την έξοδο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΚΤ δεν υποχώρησε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για συνέχιση των μηνιαίων αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως τα τέλη του 2017 και την ενδεχόμενη χρονική και ποσοτική επέκτασή τους αν καταστεί αναγκαίο. Παράλληλα, η Φρανκφούρτη δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα επανέλαβε την πρόθεση να τα μειώσει ακόμη περισσότερο αν χρειαστεί. Δικαιολογώντας τη στάση της ΕΚΤ, ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως «ακόμη δεν υπάρχει σημάδι πειστικής ανοδικής τάσης του δομικού πληθωρισμού».

Ο κ. Ντράγκι προσέθεσε πως ο πληθωρισμός θα αυξηθεί «μόνο σταδιακά» τα επόμενα χρόνια. Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα επάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, ωστόσο δεν προβλέπει να πιάσει τον στόχο για 2% πληθωρισμό ούτε το 2019. Για το 2017 η ΕΚΤ προβλέπει ετήσιο πληθωρισμό 1,7% (από 1,3% προηγουμένως), υποχώρηση στο 1,6% το 2018 (από 1,5% προηγουμένως) και πληθωρισμό 1,7% το 2019. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς είχαν υποστηρίξει το προηγούμενο χρονικό διάστημα ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκλείσει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα διστάζει να εγκαταλείψει τη χαλαρή νομισματική της πολιτική, διότι κρίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι αδύναμες και διότι ανησυχεί για το αποτέλεσμα που θα μπορούσαν να έχουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία το επόμενο εξάμηνο. Ο δομικός πληθωρισμός διατηρήθηκε στο 0,9% τον Φεβρουάριο. Επιπλέον εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρωζώνη ο οικονομικός προστατευτισμός που έχει υιοθετήσει ο κ. Τραμπ.

Αύξηση επιτοκίων από Fed

Στη ζωή υπάρχουν δύο βεβαιότητες λένε οι Αμερικανοί: ο θάνατος και οι φόροι. Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρόσθεσε και μία τρίτη: θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού στη συνεδρίαση της 14ης-15ης Μαρτίου. Αυτό που είπαν, σε ελεύθερη μετάφραση, την περασμένη εβδομάδα οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Fed Τζάνετ Γέλεν, στους επενδυτές ήταν: «Κύριοι, δεν έχετε πιάσει το νόημα». Και το νόημα είναι πως η Fed, ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι τα οικονομικά μεγέθη εξελίσσονται όπως είχε προβλέψει, θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, στα μέσα της εβδομάδας, πιθανότατα κατά 0,25% στο 0,75%-1%. Με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια, οι επενδυτές αποδίδουν πιθανότητα 92% σε αύξηση επιτοκίων δανεισμού τον Μάρτιο. Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας οι πιθανότητες ήταν μόλις στο 30%. Πλέον το ενδιαφέρον είναι πόσες φορές ακόμη θα αυξήσει η Fed τα επιτόκια δανεισμού έως τα τέλη του 2017. Εως τα τέλη του Ιανουαρίου, οι βασικές τράπεζες της Wall Street πρόβλεπαν δύο αυξήσεις, μία τον Ιούνιο και μία τον Δεκέμβριο. Τώρα το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξουν τρεις ή τέσσερις αυξήσεις έως τα τέλη του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή