Φραγμοί στην ανάπτυξη των Ευρωπαίων στην Κίνα

Φραγμοί στην ανάπτυξη των Ευρωπαίων στην Κίνα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες που ασχολούνται με την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, το αντίπαλον δέος δεν είναι οι ΗΠΑ αλλά η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κινεζικών εταιρειών. Δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι η Κίνα απαιτεί από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να «παραδώσουν» την τεχνολογία που χρησιμοποιούν για την παραγωγή των προϊόντων τους, όπως είναι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, για να τους δοθεί το δικαίωμα να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Το εμπορικό επιμελητήριο της Ε.Ε. άσκησε δριμεία κριτική στα σχέδια της Κίνας να δημιουργήσει 10 μεταποιητικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας έως το 2025, υπό τον γενικό τίτλο «China Manufactoring 2025», αναφέρει η Financial Times. Το εμπορικό επιμελητήριο της Ε.Ε. φοβάται πως αν υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αυτού του προγράμματος, τότε θα περιθωριοποιηθούν ολόκληρες βιομηχανίες στη Γηραιά Ηπειρο από την υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας, με αποτέλεσμα να ενταθεί το κλίμα προστατευτισμού που ήδη καλλιεργείται στη Δύση.

Το επιμελητήριο αναφέρεται, ειδικότερα, στο εξής παράδειγμα: Οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες με ηλεκτροκίνητα μοντέλα υποχρεούνται να «παραδώσουν» την τεχνολογία τους σε κινεζικές εταιρείες, για να μπορέσουν να πουλήσουν και να παράξουν στην αγορά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. To καλοκαίρι του 2010, η κινεζική οικονομία ξεπέρασε την ιαπωνική στην παγκόσμια κατάταξη, καταλαμβάνοντας τη 2η θέση, μετά τις ΗΠΑ. «Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δέχονται μεγάλες πιέσεις για να “δώσουν” την προηγμένη τεχνολογία τους, σε αντάλλαγμα με τη μεσοπρόθεσμη πρόσβαση στην κινεζική αγορά», αναφέρεται στην έκθεση του επιμελητηρίου.

Παράλληλα, η Κίνα επιδοτεί τοπικούς παραγωγούς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, κίνηση που ενδεχομένως αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει το Πεκίνο με τον ΠΟΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή