Ο «σύμμαχος» που έφυγε νωρίς…

Ο «σύμμαχος» που έφυγε νωρίς…

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που στο Αιγαίο συνεχίζεται η ένταση, και στην Κύπρο οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες, σε Αθήνα και Λευκωσία επικρατεί εύλογη ανησυχία για τη στάση που θα τηρήσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν επιλέξει να προκαλέσει μια κρίση.

Σε αυτό το σκηνικό αβεβαιότητας γύρω από τις προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, η πρόσφατη παραίτηση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, ήταν μείζονος σημασίας. Παρότι ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε σπεύσει να τον συναντήσει τον Ιανουάριο στη Νέα Υόρκη και να τον ενημερώσει για τον ρόλο της Ελλάδας αλλά και για τις ανησυχίες της χώρας μας, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η προσέγγιση του κ. Φλιν στα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία δεν θα ήταν «ουδέτερη».

Υπό αυτό το πρίσμα, η αποχώρηση του πρώην στρατηγού από το πλέον καθοριστικό αξίωμα για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ –του πιο στενού συμβούλου του προέδρου για τα διεθνή θέματα– αποτελεί θετική εξέλιξη. Η Αγκυρα απώλεσε έναν δεδηλωμένο φίλο και, όπως αποδεικνύεται και επίσημα πλέον, «επί πληρωμή» θερμό υποστηρικτή.

Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως τις προηγούμενες ημέρες, ο Φλιν είχε εγγραφεί στις καταστάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, ως ώφειλε από τη σχετική νομοθεσία, ως λομπίστας ξένων συμφερόντων. Οπως ο ίδιος αναφέρει σε σχετικό έγγραφο που κατέθεσε αναδρομικά, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, μέχρι δηλαδή αμέσως μετά τις αμερικανικές εκλογές, εργαζόταν επί πληρωμή –το σχετικό συμβόλαιο της Flynn Intel Group ανερχόταν σε 530 χιλιάδες δολάρια– και ασκούσε δραστηριότητες που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως υποβοηθητικές της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Φλιν, ο οποίος παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο, προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ολλανδική συμβουλευτική εταιρεία Inovo BV που είχε διασυνδέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα των εκλογών είχε αρθρογραφήσει υπέρ της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν –τον οποίο παρομοίαζε με τον Αγιατολάχ Χομεϊνί– κάτι που διακαώς επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ είχε συναντηθεί μυστικά με τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Η αποχώρηση Φλιν από τον Λευκό Οίκο επαναφέρει τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής σε ένα πιο θεσμικά αντικειμενικό επίπεδο, χωρίς «οικονομικές επιρροές». Οχι ότι το περιβάλλον είναι πλέον «φιλελληνικό». Ο αντιπρόεδρος Πενς, όπως και ο επικεφαλής της CIA, Μάικ Πομπέο, ήταν μέλη της Τουρκικής Ομάδας του Κογκρέσου (Turkish Caucus). Σύμφωνα, πάντως, με ανθρώπους που γνωρίζουν τους συσχετισμούς επιρροής στο εσωτερικό της κυβέρνησης Τραμπ, αυξημένο ρόλο διαδραματίζει ο υπ. Αμυνας Τζέιμς Μάτις, ο οποίος στην πρόσφατη σύνοδο υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ συνεχάρη την Ελλάδα που παρά την κρίση ανταποκρίνεται στο ακέραιο στις συμμαχικές της υποχρεώσεις. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις κατά καιρούς «απειλές» Ερντογάν περί κλεισίματος της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, προσδίδουν αυξημένη σημασία στη βάση της Σούδας.

Επίσης, ο υπ. Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον γνωρίζει καλά την περιοχή λόγω και του ενδιαφέροντος που είχε επιδείξει ως επικεφαλής της ExxonMobil για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Κύπρου και συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατ. Μεσόγειο.

Προς το παρόν, πάντως, δεν είναι σαφές πώς θα διαχειρισθεί η Ουάσιγκτον ενδεχόμενη κρίση στο Αιγαίο, ούτε την απόφαση της Τουρκίας –ανακοινώθηκε πριν από τρεις ημέρες– να διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό αερίου «στη θάλασσά μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή