Η Κομισιόν βάζει φρένο στις κινεζικές εξαγορές

Η Κομισιόν βάζει φρένο στις κινεζικές εξαγορές

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να ψηφίσει μέτρα για να παρεμποδίσει τις «πολιτικά υποκινούμενες» επενδύσεις τρίτων χωρών σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας ζήτησαν τη λήψη μέτρων για να προστατεύσουν από εξαγορές εταιρείες τους που εξυπηρετούν στρατηγικά συμφέροντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη να εμποδίζει εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ εταιρειών, όταν κρίνει ότι αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία μονοπωλίων. Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποκτήσει το δικαίωμα να ελέγχει μελλοντικές «επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο από οικονομική σκοπιά όσο και από τη σκοπιά της ασφαλείας», σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Οι τομείς που θα προστατεύονται από εξαγορές θα είναι η άμυνα και οι υποδομές στις μεταφορές αλλά και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας. Σύμφωνα με την πρόταση που έχει ετοιμάσει η Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας της Κομισιόν, θα είναι δυνατή η ακύρωση εξαγορών εάν κριθεί ότι αυτές απειλούν την ασαφώς προσδιορισμένη «οικονομική ευημερία» κρατών μελών.

Στην πρόταση της Κομισιόν γίνονται αρκετές αναφορές στην Κίνα. Μάλιστα παρατίθεται υποθετικό σενάριο με εμπορική συμφωνία που δεν είναι επιθυμητή, όπου κινεζική εταιρεία λαμβάνει χρηματοδότηση από την κινεζική κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας με απώτερο στόχο «τη στρατηγική διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά». Η γερμανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εξετάζει τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν οικονομικός προστατευτισμός, έπειτα από σειρά εξαγορών γερμανικών εταιρειών από κινεζικές εταιρείες. Η κινεζική εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών Midea εξαγόρασε προ μηνών τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ρομπότ Kuka. Σύμφωνα με το Thomson Reuters, οι κινεζικές εξαγορές στη Γερμανία είχαν ανέλθει πέρυσι στο ποσό των 10 δισ. δολαρίων, αυξημένες κατά 40 φορές σε σύγκριση με το 2015.

Θωράκιση

Ορισμένα κράτη-μέλη διαθέτουν την κατάλληλη νομοθεσία για να προστατεύουν εταιρείες που εξυπηρετούν στρατηγικά συμφέροντα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η Ε.Ε. θα μπορεί να εμποδίσει εξαγορές από εταιρείες, των οποίων η μοναδική επιδίωξη είναι «απλώς να λύσουν το πρόβλημα υπερπροσφοράς» που έχουν. Ενας κλάδος που θα μπορούσε να έρθει στο επίκεντρο είναι αυτός της παραγωγής χάλυβα, όπου η Ενωση κατηγορεί την Κίνα ότι πουλάει το προϊόν σε τεχνητά χαμηλή τιμή. Ο μηχανισμός αποτροπής εξαγορών θα μπορεί να ενεργοποιηθεί και στην περίπτωση που η ευρωπαϊκή θυγατρική μιας ξένης εταιρείας θα προσπαθήσει να εξαγοράσει ευρωπαϊκή εταιρεία, ή ακόμη και στην περίπτωση που γίνεται προσπάθεια να μπουν στη διοίκηση μιας εταιρείας «άτομα από μη ευρωπαϊκές χώρες», με στόχο την πρόσβαση σε στοιχεία και σε τεχνολογία. Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από όλες τις γενικές διευθύνσεις της Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος εμπορίου, όπου συνήθως οι αξιωματούχοι δεν βλέπουν τόσο θετικά την υιοθέτηση μέτρων οικονομικού προστατευτισμού. Εν συνεχεία, η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει να υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η συγκέντρωση εξουσιών στις Βρυξέλλες σε εποχή ευρωσκεπτικισμού, η Κομισιόν προτείνει πως τα κράτη-μέλη θα διατηρούν το δικαίωμα να επιτρέψουν ή να αποτρέψουν μια εξαγορά ακόμη και μετά τον έλεγχο της υπόθεσης από την Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή