Υπουργός της Τουρκίας απελάθηκε από την Ολλανδία – Οργή Ερντογάν: «Η Χάγη θα πληρώσει το τίμημα»

Υπουργός της Τουρκίας απελάθηκε από την Ολλανδία – Οργή Ερντογάν: «Η Χάγη θα πληρώσει το τίμημα»

6' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στην αντιπαράθεση Άγκυρας και Χάγης, με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να κλιμακώνουν συνεχώς την ένταση που έφτασε στο κόκκινο το βράδυ του Σαββάτου με την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.

Αφορμή για την ένταση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας υπήρξε η αιφνιδιαστική απόφαση των ολλανδικών αρχών να απαγορεύσουν την προσγείωση του αεροσκάφους του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ολλανδικό έδαφος. 

H Τουρκάλα υπουργός έφτασε οδικώς στο Ρότερνταμ από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας χθες βράδυ, όμως δεν της επετράπη η είσοδος στο τουρκικό προξενείο και οδηγήθηκε και πάλι στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατήγγειλε την «ανεύθυνη επίσκεψη» της Καγιά.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Δεν θα φύγω μέχρι να μου επιτρέψουν να συναντηθώ με τους συμπολίτες μας, ακόμη και για πέντε λεπτά», είχε τονίσει η Τουρκάλα υπουργός.

Πλέον η Καγιά έχει επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη από όπου και δήλωσε τα εξής: «Υποστήκαμε μια συμεριφορά χυδαία και σκληρή (…) Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να απαντήσει με αντίποινα στις προκλήσεις. «Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για να «αποκλιμακώσει» τη διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία, την οποία περιέγραψε ως τη χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια η Ολλανδία, έπειτα από δύο μείζονα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες.

«Ουδέποτε είχα τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα, αλλά θέλουμε να είμαστε η πιο συνετή πλευρά», δήλωσε ο Ρούτε. «Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να παίρνει μέτρα κατά της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να ζητήσει συγγνώμη για τη μεταξύ τους διπλωματική διένεξη συνέχισε, ωστόσο σε υψηλούς τόνους ο Τσαβούσογλου.

«Η Άγκυρα θα παίρνει μέτρα κατά της Χάγης μέχρι να ζητήσει συγγνώμη και περιμένει να δει αν οι ευρωπαϊκές χώρες θα επικρίνουν την ολλανδική φασιστική ενέργεια», τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων τούρκων αξιωματουχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ' αυτή την παγίδα», δήλωσε.

Διαδηλώσεις στο Ρότερνταμ και την Κωνσταντινούπολη

Σχεδόν χίλιοι διαδηλωτές κρατώντας τουρκικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ κοντά στο τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ, προτού διαλυθούν από την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση αντλιών νερού.

«Οι άνθρωποι είναι πραγματικά οργισμένοι. Αισθάνονται ότι καταστέλλεται η ελευθερία έκφρασης τους», δήλωσε ο Σάαντ Μάρτι, 50 ετών.

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου τροφοδοτούσε εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και αρκετές ημέρες, με τη Χάγη να αρνείται να δεχθεί μια κυβερνητική επίσκεψη με στόχο «να διεξάγει πολιτική εκστρατεία για ένα δημοψήφισμα».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Χάγης ότι δεν επιτρέπει στο αεροπλάνο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να προσγειωθεί, η Άγκυρα απάντησε αποκλείοντας την πρόσβαση στην ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο «για λόγους ασφαλείας».

Στην Κωνσταντινούπολη περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης στον Ερντογάν.

Μάλιστα οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πορτοκάλια και στην ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Στο μεταξύ, οι διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη σήμερα και για μικρό χρονικό διάστημα την αντικατέστησαν με μια τουρκική, προκαλώντας τη διαμαρτυρία της ολλανδικής κυβέρνησης.

Πηγές στην τουρκική προεδρία είχαν υποστηρίξει νωρίτερα σήμερα πως τις σημαίες άλλαξαν ολλανδοί προξενικοί αξιωματούχοι και πως δεν υπήρξε έξωθεν επέμβαση.

Να μην επιστρέψει ο Ολλανδός πρέσβης

Εξάλλου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Άγκυρα «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστό, αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουλμούς, κάλεσε τους Ολλανδούς πολιτικούς να συμπεριφέρονται με σύνεση. «Η απόφαση που έλαβαν είναι παράλογη» είπε.

Φόβοι για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στην κλιμακούμενη διένεξη μεταξύ των δύο χωρών.

«Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Είναι απομεινάρια των ναζί»

Στην είδηση του αποκλεισμού του αεροσκάφους του Τσαβούσογλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε έντονα προειδοποιώντας ότι θα απαντήσει στην απαγόρευση από την Ολλανδία υποστηρίζοντας πως η στάση της Χάγης έχει οσμή ναζισμού.

«Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια συγκέντρωσης στην Κωνσταντινούπολη.

«Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία», προσέθεσε.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς να επιβάλουν κυρώσεις στην Ολλανδία, κατηγορώντας την πως ενεργεί σαν «μπανανία», ενώ ακτέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες για την έλλειψη στήριξής τους στην Τουρκία.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον χαρακτηρισμό, απάντησε στον Ερντογάν λέγοντας οτι ήταν «εντελώς απαράδεκτος».

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».

Λίγες ώρες αργότερα, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβη σε αιχμηρές δηλώσεις κατά της Ολλανδίας, στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μετς της Γαλλίας.

«Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό σε εισαγωγικά επειδή είναι στην πραγματικότητα η πρωτεύουσα του φασισμου…», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Η Τουρκία να αποφύγει τα εμπρηστικά σχόλια»

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν», δήλωσε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους της κυβέρνησης για την απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας και δήλωσε ότι ελπίζει σε μία «αποκλιμάκωση» της διπλωματικής κρίσης ανάμεσα στη Χάγη και την Αγκυρα.

«Αποκλείεται να ζητηθεί συγγνώμη, εκείνοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για ό,τι έγινε χθες», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε σήμερα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στη Χάγη.

«Πρόκειται για ένα τελείως απίθανο και παρανοϊκό αίτημα», πρόσθεσε.

Τις δηλώσεις Ερντογάν καταδίκασε και ο δήμαρχος του Ρότερνταμ, ενώ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έκαναν έκκληση για ψυχραιμία και προσοχή στις εκατέρωθεν δηλώσεις.

Διαβάστε την ανάλυση της Ξένιας Κουναλάκη: «Υπό το μηδέν οι σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας».

Διαβάστε την ανάλυση του Νίκου Στέλγια: «Το δίλημμα και ο Ερντογάν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή