Προσοχή στα Βαλκάνια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Η εξ ορισμού ρεαλιστική προσήλωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς Ανατολάς δεν μπορεί να αποτελεί αιτιολογία για μια πολύ βασική διαχρονική απουσία, η οποία έχει αρχίσει πλέον να γίνεται αισθητή: Στα Βαλκάνια και στις φιλικές προς την Ελλάδα χώρες. Χθες, στο πλαίσιο του προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσιάστηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη τριών ερευνητών (Γ. Χρηστίδης, Ι. Αρμακόλας και Π. Πασχαλίδης) για τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Η μελέτη παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες τάσεις, με πλέον σημαντικό στοιχείο εκείνο που αφορά την περίοδο μετά την πτώση του κομμουνισμού σε όλες τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης. Τα τελευταία 25 χρόνια, οι σχέσεις της Ελλάδας με όλες τις χώρες του άμεσου περίγυρού της έχουν περάσει από αρκετές πολύ κακές φάσεις. Η σχέση Ελλάδας – Βουλγαρίας είναι η μοναδική εξαίρεση, καθώς σχεδόν σε όλα τα μείζονος σημασίας ζητήματα η Αθήνα και η Σόφια βρίσκουν πάντα τη χρυσή τομή που τις οδηγεί στην επόμενη φάση των σχέσεών τους.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν και οι ερευνητές, η πραγματική εξέλιξη των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων βρίσκεται ακόμη πολύ πιο χαμηλά από το επίπεδο της πραγματικής δυναμικής τους. Από την Αθήνα διοργανώθηκε πριν από λίγους μήνες μια πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών ενός άτυπου «βαλκανικού Βίσεγκραντ», στο οποίο συμμετέχουν οι τέσσερις χώρες της Ε.Ε., Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Κροατία. Παρά το γεγονός ότι τα πιθανά οφέλη για την Ελλάδα φαίνονται πολύ μικρότερα απ’ όσα εκείνα που εξασφαλίζονται από τη συμμετοχή στα τριμερή μεσογειακά σχήματα, είναι απολύτως σαφές ότι τα Βαλκάνια εισέρχονται σε περίοδο ακραίας αναταραχής και μια ελληνοβουλγαρική συμμαχική σχέση θα μπορούσε να μετατραπεί σε παράμετρο σταθερότητας για όλη την περιοχή. Βασική προϋπόθεση για να επιτύχει μια τέτοια στρατηγική προσέγγισης, είναι η Ελλάδα να εμπεδώσει τις νέες ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή και, εν πολλοίς, εδράζονται και στην πολυετή οικονομική κρίση. Το μοντέλο της «Βουλγαρίας-Ελντοράντο», που επικράτησε τη δεκαετία του ’90, εξέπνευσε. Αν δεν θέλουμε αναστροφή του σχήματος, απαιτείται ταχεία δραστηριοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή